Νέο μήνυμα στην Ευρωζώνη μέσω Γαλλίας από την S&P

Νέο μήνυμα στην Ευρωζώνη μέσω Γαλλίας από την S&P

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηχηρή προειδοποίηση προς τη Γαλλία εξέδωσε χθες η S&P’s υποβαθμίζοντας την προοπτική της οικονομίας της σε αρνητική από σταθερή, επικαλούμενη την εντεινόμενη ανησυχία για τις δυνατότητες της γαλλικής οικονομίας να ανακάμψει, αλλά διατήρησε σταθερή τη βαθμολογία της σε ΑΑ. «Εκτιμούμε πως επιδεινώνεται η δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας καθώς είναι περιορισμένες οι προοπτικές της για πραγματική οικονομική ανάπτυξη» αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, που υποβάθμισε για πρώτη φορά τη δεύτερη οικονομία της Ευρώπης τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Σχολιάζοντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, δήλωσε ότι η υποβάθμιση είναι ζήτημα της Ευρωζώνης και όχι της Γαλλίας, αλλά έσπευσε να προσθέσει πως η κυβέρνηση Ολάντ θα παρουσιάσει νέες μεταρρυθμίσεις πριν από το τέλος του έτους. Στο μεταξύ, ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι προσπαθούν να αποσοβήσουν μια κρίση πρώτου μεγέθους, με τη Γαλλία και την Ιταλία, καθώς η Κομισιόν είναι έτοιμη για πρώτη φορά να αναπέμψει τους προϋπολογισμούς τους.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο στην Ουάσιγκτον και τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup, με στόχο να βρεθεί συμβιβαστική λύση που θα προφυλάξει το κύρος τόσο των Ολάντ και Ρέντσι όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Τετάρτη στη σύνοδο του Μιλάνου, κατά τη διάρκεια κατ’ ιδίαν συναντήσεων ο κ. Βαν Ρομπέι απηύθυνε έκκληση στον Γάλλο πρόεδρο και στον Ιταλό πρωθυπουργό να αναθεωρήσουν τα προσχέδια προϋπολογισμών για το 2015, ώστε η Κομισιόν να μη βρεθεί στη δύσκολη θέση να τους απορρίψει. Παράλληλα, ο κ. Βαν Ρομπέι είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ να ενισχύσει τις επενδύσεις στην Ευρωζώνη αν Γαλλία και Ιταλία υποσχεθούν να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις.

Θα προκαλέσει πολιτική θύελλα

Μία επιλογή που συζητείται είναι η γαλλική και η ιταλική κυβέρνηση να υποβάλουν τους προϋπολογισμούς τους κανονικά στις 15 Οκτωβρίου έχοντας έρθει προηγουμένως σε συνεννόηση με την Κομισιόν σχετικά με τις τροποποιήσεις που θα κάνουν μόλις τους απορρίψει η Επιτροπή. Ωστόσο, ο κ. Βαν Ρομπέι είναι πεπεισμένος ότι δεν μπορεί να υπάρξει «εποικοδομητική απόρριψη», διότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε πολιτική θύελλα σε Παρίσι και Ρώμη. Στις αρχές της εβδομάδας ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν είπε ωμά ότι δεν θα πάρει νέα μέτρα και ότι η Κομισιόν δεν έχει την εξουσία να αναπέμψει έναν εθνικό προϋπολογισμό. Η πρόταση των Βρυξελλών προς τον κ. Ολάντ είναι να πάρει μέτρα απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, καθιστώντας πιο εύκολες τις απολύσεις και τις προσλήψεις, μέτρα που αναμένεται ότι θα προκαλέσουν την έντονη αντίδραση των γαλλικών συνδικάτων. Σε αντάλλαγμα η γερμανική κυβέρνηση θα συμφωνούσε να ενισχυθεί το κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στην οποία θα δοθούν οδηγίες να αναλάβει περισσότερο ρίσκο κατά τη χρηματοδότηση επενδύσεων. Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρότεινε μια νέα συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας κυβερνήσεις που προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις θα ανταμείβονται με φθηνούς ευρωπαϊκούς πόρους για επενδύσεις και χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή