Οι πλούσιοι φίλοι του Πούτιν και οι κυρώσεις

Οι πλούσιοι φίλοι του Πούτιν και οι κυρώσεις

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μεταβίβαση περιουσιακών τους στοιχείων σε συγγενείς τους και γενικότερα τη συγκάλυψη του ιδιοκτησιακού καθεστώτος αυτών των περιουσιακών τους στοιχείων προχωρούν ορισμένοι στενοί φίλοι του Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να παρακάμψουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ρωσία οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. Ανάμεσά τους, ο Αρκάντι Ρότενμπεργκ, παιδικός φίλος του Ρώσου προέδρου με τον οποίο αγωνίζονται μαζί στο τζούντο, που μεταβίβασε στον γιο του το μερίδιό του στην OAO Mostotrest, ρωσική κατασκευαστική που κατασκευάζει δρόμους και γέφυρες. Ετσι, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, ο γιος του Ιγκόρ ελέγχει τώρα το 26% της επιχείρησης. Ο ίδιος επιχειρηματίας ανακοίνωσε, μέσω του γραφείου Τύπου του, πως μεταβίβασε στον γιο του το μερίδιό του στην TPS Real Estate Holding, που κατασκευάζει εμπορικά κέντρα στη Μόσχα και στο Σότσι. Η αξία των περιουσιακών στοιχείων του Αρκάντι Ρότενμπεργκ είχε μειωθεί από τις 10 Οκτωβρίου κατά 221 εκατ. δολάρια, στα δύο δισ. δολάρια, επειδή υποχώρησε η τιμή της μετοχής της Mostotrest κατά 1,8%. Μετά τη μεταβίβαση του μεριδίου του στον γιο του, μειώθηκε κατά ακόμη 153 εκατ. δολάρια, στα 1,9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

«Είναι προφανές ότι επιδιώκουν να παρακάμψουν τον ενδεχόμενο αντίκτυπο των κυρώσεων», επισημαίνει ο Ιγκόρ Μπουνίν, επικεφαλής του Κέντρου Πολιτικών Τεχνολογιών της Μόσχας, που σχολιάζει πως «ακόμη και ο Στάλιν παραδεχόταν ότι τα παιδιά δεν ευθύνονται για τους γονείς τους, γι’ αυτό και έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσει η Δύση». Σύμφωνα με την Ολέσια Λαπίνα, επικεφαλής του τομέα σχέσεων με τους επενδυτές, ο Ρότενμπεργκ δεν ελέγχει τη Mostotrest γι’ αυτό και η εταιρεία, που κατασκεύασε τα έργα υποδομής για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι και πέρυσι σημείωσε πωλήσεις ύψους 3 δισ. δολαρίων, δεν έχει πληγεί από τις κυρώσεις. Σε ό,τι αφορά τον αδερφό του Αρκάντι Ρότενμπεργκ, Μπόρις, μεταβίβασε στον γιο του Ρομάν το μερίδιό τους στη φινλανδική εταιρεία Hartwall Arena, το οποίο ανέρχεται στο 50%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή