Αποδόσεις

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χαμηλά επταημέρου ο χρυσός

Πλησιάζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα εβδομάδας, κινήθηκε χθες στις πρωινές συναλλαγές ο χρυσός (1.232,55 δολ. η ουγγιά). Οι επενδυτές απομακρύνονται από αυτόν και στρέφονται σε άλλα επενδυτικά προϊόντα πιθανώς μεγαλύτερου ρίσκου. Ο προβληματισμός τους σχετίζεται με τις ενδείξεις βελτίωσης της οικονομίας των ΗΠΑ -όπως φάνηκε και από τα τελευταία στοιχεία της απασχόλησης- και το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η αύξηση του κόστους δανεισμού. Στις 6 Σεπτεμβρίου είχε φθάσει στο ναδίρ του 2014 η τιμή του πολύτιμου μετάλλου, με αφορμή τη δήλωση της Fed για τους κινδύνους στην αμερικανική οικονομία από την επιβράδυνση των αναδυόμενων οικονομιών. Οι παράγοντες των αγορών έχουν μεταθέσει στο μέλλον τις προβλέψεις τους για το πότε θα αυξήσει η Fed τα επιτόκια του δολαρίου. Πάντως, ο χρυσός το 2013 είχε κατρακυλήσει κατά 28% εν αναμονή της διακοπής του προγράμματος αγοράς ομολόγων από τη Fed. «Η διατήρηση των επιτοκίων χαμηλά για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι αναμενόταν αρχικά, θα αποδειχθεί θετική για τον χρυσό», παρατηρεί ο Τζέιμς Στιλ, αναλυτής της HSBC Securities. «Παράλληλα όμως ο χαμηλός πληθωρισμός και η διάθεση για μεγαλύτερο ρίσκο πιθανώς να διατηρήσει χαμηλά και τον χρυσό σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα».

Πετρέλαιο

Επανήλθαν χθες σε πτωτική τροχιά οι τιμές του πετρελαίου μετά την προσωρινή αλλά σημαντική ανάκαμψη που είχαν σημειώσει την Πέμπτη εξαιτίας ενός συνδυασμού εξελίξεων: είχαν δοθεί στη δημοσιότητα ενθαρρυντικά στοιχεία για την οικονομία της Κίνας και της Γερμανίας, ενώ παράλληλα είχε γίνει γνωστό από πηγές της Σαουδικής Αραβίας ότι μειώθηκε τον Σεπτέμβριο η προσφορά αργού από τη μεγαλύτερη στον κόσμο σε εξαγωγές χώρα. Ετσι το Brent είχε ενισχυθεί κατά 2,5% και στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης εξακολούθησε να κινείται ανοδικά. Στη συνέχεια, όμως, υποχώρησε σε επίπεδα κάτω από τα 86 δολάρια το βαρέλι και νωρίς το απόγευμα κυμαινόταν στα 85,94 δολάρια το βαρέλι. Σε ό,τι αφορά το αργό Δυτικού Τέξας (WTI), υποχωρούσε χθες το απόγευμα κατά 0,9% στα 81,35 δολάρια το βαρέλι.

Ομόλογα

Ομαλή εικόνα παρουσίασε η ηλεκτρονική δευτερογενής αγορά τίτλων στη διάρκεια της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε. Την Πέμπτη σημειώθηκε βελτίωση στις τιμές των ομολόγων και υποχώρηση των αποδόσεων. Οι συναλλαγές παρέμειναν υποτονικές και συνολικά πραγματοποιήθηκε τζίρος ύψους 280 εκατ. ευρώ. Οι επενδυτές παρέμειναν διστακτικοί για περισσότερες τοποθετήσεις στα ελληνικά ομόλογα. Η τιμή της σειράς (strip) των 20 νέων ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε στα 60,75 λεπτά/ευρώ. Η τιμή του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που λήγει στις 24 Φεβρουαρίου του 2024 διαμορφώθηκε στα 73,75 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση στο 7,32%. Η διαφορά απόδοσης (spread) από τα γερμανικά ομόλογα ανήλθε στις 647 μ.β. Η τιμή του 10ετούς γερμανικού με ημερομηνία λήξης στις 15 Αυγούστου του 2024 έφτασε στα 106 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να ανέρχεται στο 0,85%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή