Εντείνονται οι φόβοι για νομισματική κρίση στη Ρωσία

Εντείνονται οι φόβοι για νομισματική κρίση στη Ρωσία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγάλη πτώση του 30% που έχει σημειώσει το ρούβλι στη διάρκεια του έτους, με το δολάριο να ισοδυναμεί με 47,23 ρούβλια ενώ στη χθεσινή συνεδρίαση είχε φθάσει αρχικά στα 48,65 ρούβλια, επαναφέρει την ανησυχία για μια βαθύτερη νομισματική κρίση. Πολλοί οικονομικοί αναλυτές, άλλωστε, συγκρίνουν τη σημερινή οικονομική κατάσταση της Ρωσίας με εκείνη της διετίας 2008-09, αλλά και του 1998.

Είχε προηγηθεί την Τετάρτη η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ρωσίας ότι δεν πρόκειται να πουλάει περισσότερα από 350 εκατ. δολάρια την ημέρα για να στηρίξει το νόμισμα της χώρας, του οποίου η ισοτιμία θα καθορίζεται εφ’ εξής από τις δυνάμεις της αγοράς. Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως έξω από ρωσικές τράπεζες συγκεντρώνονται ήδη καταθέτες που είτε αποσύρουν καταθέσεις τους σε ξένο νόμισμα είτε αγοράζουν δολάρια. Μέχρι στιγμής η Τράπεζα της Ρωσίας έχει δαπανήσει ποσό ύψους 68 δισ. δολαρίων για να στηρίξει το ρωσικό νόμισμα. Κι ενώ στη διάρκεια της εβδομάδας το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε κατά 7%, αναλυτές της αγοράς εκτιμούν πως θα αναγκασθεί να καταφύγει εκ νέου σε μια καθοριστική παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος πολύ πιο σύντομα από όσο υπολογίζει, ενώ στη διάρκεια της εβδομάδας η υποχώρηση του ρωσικού νομίσματος έφθασε το 7%.

Παράλληλα, εκτιμούν πως η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκιά της στο 15% από τα επίπεδα του 9,5% στα οποία βρίσκονται ήδη κι ενώ ο πληθωρισμός στη χώρα καλπάζει στο 8,4%. Στο μεταξύ, τα δεινά της ρωσικής οικονομίας πολλαπλασιάζονται, με διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ, να προβλέπουν πως θα σημειώσει στην καλύτερη περίπτωση μηδενική ανάπτυξη το επόμενο έτος και να πιθανολογούν ότι μπορεί να διολισθήσει σε ύφεση. Κι ενώ τα έσοδα της χώρας πλήττονται καίρια από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου κατά σχεδόν 30% από τις αρχές του καλοκαιριού, εκτινάσσεται το κόστος δανεισμού της χώρας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2009, με τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του ρωσικού δημοσίου να έχουν υπερβεί το 10%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή