Πώς η Γερμανία εκθρόνισε τις ΗΠΑ

Πώς η Γερμανία εκθρόνισε τις ΗΠΑ

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απ’ ό,τι φαίνεται, η Γερμανία χαίρει της μεγαλύτερης εκτίμησης από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο. Σύμφωνα με τον δείκτη για τη διεθνή εικόνα που παρουσιάζει κάθε χώρα (Nation Brands Index) της γερμανικής εταιρείας έρευνας αγοράς GfK, η Γερμανία κατάφερε να εκθρονίσει τις ΗΠΑ και πλέον βρίσκεται στην κορυφή του δείκτη. Προτού συζητήσω τη διαδικασία με βάση την οποία κατατάσσονται οι χώρες, στο πλαίσιο της οποίας περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι από 20 χώρες καλούνται να κατατάξουν 50 ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες σύμφωνα με τις επιδόσεις τους σε 23 κατηγορίες, νιώθω εντυπωσιασμένος που οι ΗΠΑ παρέμεναν στην κορυφή μέχρι σήμερα. Δεδομένου του διαδεδομένου αντιαμερικανισμού, θα περίμενα να βρω στην κορυφή την Ελβετία ή τη Σουηδία ή κάποια άλλη πλούσια αλλά άκακη χώρα.

Ως Γερμανός που μεγάλωσα μετά τον πόλεμο, μπορώ να θυμηθώ την εποχή που πολλοί Γερμανοί της ηλικίας μου μιλούσαν αγγλικά όταν βρίσκονταν στο εξωτερικό, ώστε να κρύψουν την εθνική τους ταυτότητα. Τα Γερμανάκια μπορεί να έμεναν στο περιθώριο σε μια δανική παραλία. Γερμανοί νεαροί που επισκέπτονταν το Λονδίνο τη δεκαετία του ’60 μπορεί να έρχονταν αντιμέτωποι με ανθρώπους που τους χαιρετούσαν ναζιστικά. Τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα όταν σε μια παμπ στο Δουβλίνο ένας Ιρλανδός σε συνέχαιρε για όσα έκανε στους Βρετανούς η γερμανική πολεμική αεροπορία ή, πολύ χειρότερα, όταν στην Ουάσιγκτον μια γοητευτική κυρία από αραβική χώρα έλεγε ότι «εσείς οι Γερμανοί» είχατε δίκιο σχετικά με τους Εβραίους. Τα έχω ζήσει όλα αυτά και πολλά ακόμη. Αρα είναι σημαντικό που πετύχαμε από παρίες να γίνουμε ποπ σταρ και μάλιστα για τους σωστούς λόγους. Ομως, πώς το πετύχαμε; Η δημοσκόπηση έθιγε έξι τομείς: εξαγωγές (ποιότητα εξαγωγών), διακυβέρνηση (περιλαμβανομένης της ικανότητας αντιμετώπισης προβλημάτων με παγκόσμια διάσταση), πολιτισμός και πολιτιστική κληρονομιά, άνθρωποι (πόσο ικανοί θεωρούνται, φιλικότητα, ανοιχτή διάθεση), τουρισμός και επενδύσεις και μετανάστευση.

Η Γερμανία πήρε πολύ καλούς βαθμούς για την ειλικρινή και ικανή διακυβέρνηση, για την κοινωνική ισότητα και για καλό επενδυτικό κλίμα. Σημαντικός παράγοντας ήταν η καλή επίδοση της γερμανικής οικονομίας, ο ηγετικός της ρόλος στην Ευρώπη και η υπευθυνότητα που θεωρήθηκε ότι έδειξε σε διεθνείς υποθέσεις. Καμιά έκπληξη. Ο κόσμος μάς βλέπει όπως και εμείς βλέπουμε τον εαυτό μας: ικανούς, σκληρά εργαζόμενους, επιτυχημένους, υπεύθυνους και καλούς στο ποδόσφαιρο. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μας ξεπερνούν όσον αφορά τη δημιουργικότητα, τον σύγχρονο πολιτισμό και την ποιότητα του συστήματος εκπαίδευσης. Οι δοκιμασίες που οι αναταράξεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση Ομπάμα συνέβαλαν στις απώλειες των ΗΠΑ. Η Αμερική έχασε πόντους σε σχέση με την αποτελεσματική διακυβέρνηση, αλλά και τη δέσμευσή της για έναν ειρηνικό και ασφαλή κόσμο. Πράγμα που κάνει κάποιον να αναρωτηθεί πώς τέθηκαν οι ερωτήσεις. Στο κάτω κάτω, το 2014, ο Ομπάμα επιτέλους δεσμεύτηκε να πολεμήσει το «Ισλαμικό Κράτος», ενώ από την άλλη πλευρά η Γερμανία δεν έκανε πολλά πράγματα. Ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα εάν οι ερωτήσεις είχαν διατυπωθεί κάπως έτσι: «Στη χειρότερη των περιπτώσεων, ποια χώρα θα υποστηρίξει όσα λέει με χρήματα και στρατό;». Ή «αν η χώρα σας απειλείται από μια γειτονική, ποια χώρα θα θέλατε να έχετε στο πλευρό σας;». Αν ήταν έτσι διατυπωμένες οι ερωτήσεις, ίσως να είχε αλλάξει και η κατάταξη. Δεν θα ήταν όμως εξίσου δίκαιο να πούμε ότι πολλοί άνθρωποι κατατάσσουν χώρες ανάλογα με ερωτήματα που σπανίως περιλαμβάνονται σε δημοσκοπήσεις; Για παράδειγμα, πόσο θα επηρέαζε την εικόνα σας για μια χώρα η θρησκευτικότητά της ή τα ηθικά της πρότυπα; Για τους Ευρωπαίους, παρόμοιες ερωτήσεις δεν θεωρούνται σημαντικές. Αν μη τι άλλο, η θρησκευτικότητα θεωρείται αρνητική, ιδίως εφόσον επιβάλλει αυστηρό ηθικό κώδικα. Ομως, άνθρωποι από άλλες χώρες ίσως να το βλέπουν διαφορετικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή