Οι νέοι Γάλλοι θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες

Οι νέοι Γάλλοι θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιδιαμετρικά αντίθετη στάση προς την επιχειρηματικότητα φαίνεται πως έχουν διαμορφώσει οι δύο τελευταίες γενιές, αφενός οι νέοι που είναι σήμερα από 18 έως 27 ετών και αφετέρου οι γονείς τους. Σχετική δημοσκόπηση που διεξήγαγε στη Γαλλία ένα δίκτυο διευθυντικών στελεχών και επιχειρηματιών, που αριθμεί 20.000 μέλη και ονομάζεται Λέσχη των Επιχειρηματιών (Club des entrepreneurs), φέρει την πλειονότητα των νέων και συγκεκριμένα το 86% των ερωτηθέντων να διάκειται ιδιαιτέρως θετικά απέναντι στην προοπτική να δημιουργήσει δική του επιχείρηση.

Θεωρούν την επιχειρηματικότητα ευκαιρία για να είναι «αφεντικό του εαυτού τους» και για μια ζωή πιο εύκολη, απαλλαγμένη από τα προβλήματα της εξαρτημένης εργασίας. Ερμηνεύουν την επιχειρηματικότητα ως θετική επιλογή που μπορεί να απελευθερώσει τη δημιουργικότητα του νέου ανθρώπου. Ως μοναδική προϋπόθεση για κάτι τέτοιο, το 64% των ερωτηθέντων ανέφερε να μπορεί ο επιχειρηματίας να επινοήσει «κάτι που να ενδιαφέρει πραγματικά». Ετσι, παρά τις αντιξοότητες και τους κινδύνους της ελεύθερης αγοράς, οι νέοι της Γαλλίας φέρεται να αντιμετωπίζουν τη δημιουργία μιας επιχείρησης ως «πραγματική ευκαιρία σε μεγαλύτερο βαθμό από οποιαδήποτε προηγούμενη γενιά», όπως σχολιάζει σε σχετικό ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας Le Monde ο Γκιγιόμ Καϊρού, επικεφαλής της Λέσχης των Επιχειρηματιών.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι γονείς αυτών των νέων, που θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση για την επαγγελματική επιτυχία την «πειθαρχία» και την «αυτοσυγκράτηση». Στην πλειονότητά τους και συγκεκριμένα το 51% των ερωτηθέντων εκφράζουν φόβους πως αν τα παιδιά τους εμπλακούν στην περιπέτεια ίδρυσης δικής τους επιχείρησης, κινδυνεύουν να στραφούν σε κάποιο πρόγραμμα που δεν θα είναι της επιλογής τους, ενώ σε ποσοστό 66% βλέπουν τον επιχειρηματία ως άτομο μοναχικό. Δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση τα παιδιά τους να εγκαταλείψουν την ασφάλεια των σπουδών τους για ένα αβέβαιο εγχείρημα. Σχεδόν στο σύνολό τους, και συγκεκριμένα το 93% των ερωτηθέντων, εκφράζουν φόβους πως τα παιδιά τους θα αντιμετωπίσουν «πολλαπλά προβλήματα» εάν δημιουργήσουν δική τους επιχείρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή