Απειλή για ασφαλιστικές εταιρείες τα επί μακρόν χαμηλά επιτόκια

Απειλή για ασφαλιστικές εταιρείες τα επί μακρόν χαμηλά επιτόκια

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία στις τέσσερις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα εάν υπάρξει μακρά περίοδος με πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού και εάν συνεχιστεί η πτώση των τιμών περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμασιών αντοχής στις οποίες τις υπέβαλε ευρωπαϊκή κανονιστική αρχή για τις ασφάλειες (Eiopa). Οι ασφαλιστικές εταιρείες που κρίθηκαν ευάλωτες θα πρέπει να αυξήσουν το μετοχικό τους κεφάλαιο και να παρακολουθούν πιο στενά τους ισολογισμούς και τις επενδύσεις τους, αναφέρουν οι αξιωματούχοι της Eiopa.

Στόχος των τεστ αντοχής των ασφαλιστικών εταιρειών που διεξάγονται από τον περασμένο Απρίλιο είναι να διαπιστωθεί τι προβλήματα θα αντιμετωπίσει ο ασφαλιστικός κλάδος αν τα επιτόκια δανεισμού παραμείνουν χαμηλά για το προβλεπτό μέλλον. Περίπου το 24% των ασφαλιστικών εταιρειών δεν θα πληροί τον δείκτη κεφαλαιακής φερεγγυότητας σε οκτώ με έντεκα χρόνια εάν στο μεταξύ έχουν παραμείνει σχεδόν στο μηδέν τα βασικά επιτόκια δανεισμού. Σύμφωνα με το σενάριο χαμηλών επιτοκίων δανεισμού, το κεφαλαιακό έλλειμμα θα αγγίξει περίπου τα 8,3 δισ. ευρώ, έλλειμμα που οι εταιρείες, οι οποίες δεν προσδιορίζονται ονομαστικά, θα πρέπει να καλύψουν.

Γενικά τα τεστ αντοχής έδειξαν ότι ο ασφαλιστικός κλάδος είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένος, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Eiopa. «Συστήνουμε στις εθνικές αρχές να εξετάσουν λεπτομερώς τα περιουσιακά στοιχεία, τις υποχρεώσεις και τη στρατηγική διαχείρισης επιχειρηματικού ρίσκου αυτών των ασφαλιστικών εταιρειών», δήλωσε ο Γκάμπριελ Μπερναντίνο, πρόεδρος της Eiopa. Αν οι εν λόγω εταιρείες εξακολουθήσουν με το «μη βιώσιμο επιχειρηματικό τους μοντέλο», τότε θα πρέπει να παρέμβουν οι εθνικές εποπτικές αρχές προκειμένου να προστατεύσουν τους καταναλωτές, είπε ο κ. Μπερναντίνο.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάζει να εφαρμόσει από το 2016 μοντέλο προσδιορισμού των κεφαλαιακών ελάχιστων απαιτήσεων που θα ισχύουν για ασφαλιστικές εταιρείες βάσει του ρίσκου που έχουν αναλάβει. Το πακέτο ρυθμίσεων, που ονομάζεται Solvency II (φερεγγυότητα), προσδιορίζει πόσα κεφάλαια θα πρέπει να διαθέτουν ως αποθεματικό ασφαλιστικές εταιρείες ώστε να είναι σε θέση να καλύπτουν τις μελλοντικές τους υποχρεώσεις και να διασφαλίζουν τα χρήματα των πελατών τους. Οι ασφαλιστικές εταιρείες κλήθηκαν να αποδείξουν ότι μπορούν να αντέξουν τις δυσμενείς επιπτώσεις σε τρία διαφορετικά σενάρια. Το πρώτο ήταν το βασικό σενάριο· στο πρώτο δυσμενές σενάριο η πηγή των προβλημάτων ήταν τα χρηματιστήρια και στο δεύτερο τα προβλήματα προήλθαν από την αγορά εταιρικών ομολόγων (των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών).

Οι ασφαλιστικές εταιρείες έπρεπε να αποδείξουν ότι μπορούν να αντέξουν σημαντική υποχώρηση των τιμών των μετοχών και άνοδο των σπρεντ στα εταιρικά ομόλογα. Επίσης κλήθηκαν να δείξουν ότι αντέχουν να περάσουν μια μακρά περίοδο χαμηλών επιτοκίων δανεισμού, κάτι που προς το παρόν αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο του κλάδου. Οσες εταιρείες ασφαλίζουν ακίνητη περιουσία έναντι φυσικών κινδύνων, έπρεπε να αποδείξουν ότι αντέχουν σε περίπτωση καταστροφών, ενώ όσες εταιρείες παρέχουν ασφάλειες ζωής και ιδιαίτερα συνταξιοδοτικά προγράμματα, έπρεπε να αποδείξουν ότι αντέχουν αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Σύμφωνα με το πλέον δυσμενές σενάριο, το 56% των εταιρειών θα διαθέτει επαρκή δείκτη κεφαλαιακής φερεγγυότητας, ενώ το 44% όχι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Eiopa. Προβλήματα σύμφωνα με το βασικό σενάριο αντιμετώπισε το 14% των εταιρειών, που διαθέτει το 3% των συνολικών κεφαλαίων του κλάδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή