Το φθηνό πετρέλαιο αρχίζει να πλήττει και τον κλάδο της εξόρυξης

Το φθηνό πετρέλαιο αρχίζει να πλήττει και τον κλάδο της εξόρυξης

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πρώτες επιπτώσεις από την πτώση της τιμής του πετρελαίου αρχίζουν να καταγράφουν συναφείς κλάδοι καθώς η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία γεωλογικών ερευνών με σκοπό την εξόρυξη «μαύρου χρυσού», η Schlumberger, προχωρεί σε μείωση του στόλου της, διαγραφή της αξίας των περιουσιακών της στοιχείων και περικοπές προσωπικού. Εχει προηγηθεί πτώση 21% της μετοχής της τους τελευταίους τρεις μήνες στη διάρκεια των οποίων κάνει βουτιά το πετρέλαιο, ενώ ανάλογη είναι η τύχη ανταγωνιστριών της όπως οι Halliburton και Baker Hughes. Την ίδια στιγμή καταγράφεται πτώση κατά 40% στις άδειες εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου που εκδόθηκαν τον Νοέμβριο για όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, σηματοδοτώντας την πρώτη ανάσχεση στην εκρηκτική ανάπτυξη που έχει γνωρίσει η αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικών υδρογονανθράκων από το 2007.

Επικαλούμενος την αδυναμία της εταιρείας να εκτιμήσει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της εξαιτίας της πτώσης τιμής του πετρελαίου, ο επικεφαλής της Schlumberger, Πάτρικ Σορν, ανακοίνωσε τη μείωση του στόλου σεισμικών ερευνών της μονάδας της WesternGeco, που έχει έδρα στη Βρετανία από τα 23 σκάφη στα 15. Παράλληλα, προβλέπει μείωση της αξίας των περιουσιακών της στοιχείων κατά 800 εκατ. δολάρια εξαιτίας διαγραφής της αξίας έξι σκαφών που απέκτησε στο πλαίσιο συμφωνίας αγοράς της Eastern Echo το 2007, ενώ προβλέπει δαπάνες 200 εκατ. δολαρίων σε σχέση με τις σχεδιαζόμενες μειώσεις προσωπικού για τις οποίες δεν διευκρίνισε, πάντως ούτε αριθμό απολύσεων ούτε το χρονοδιάγραμμά τους.

Ενδεικτική της αβεβαιότητας του κλάδου ήταν η δήλωση του κ. Σορν πως μέχρι στιγμής η Schlumberger δεν έχει δει συγκεκριμένες αλλαγές στα σχέδια των πελατών της, των πετρελαϊκών εταιρειών δηλαδή, αλλά «είναι ήδη σαφές πως μπορούμε να περιμένουμε πολύ μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση από τους πελάτες μας και πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το κόστος». Οπως, άλλωστε, τονίζει στα σχετικά έγγραφα που υπέβαλε η εταιρεία στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή, ο λόγος που μειώνει τον στόλο των σεισμικών ερευνών της είναι «οι προσδοκίες για μειωμένες δαπάνες με στόχο την εκμετάλλευση» από πλευράς των πετρελαϊκών εταιρειών και των εταιρειών φυσικού αερίου.

Ο κλάδος των θαλάσσιων εξορύξεων πετρελαίου, που κάνει χρήση των σεισμικών ερευνών προκειμένου να αναζητήσει καινούργια αποθέματα, συγκαταλέγεται στους πλέον δαπανηρούς κλάδους της παραγωγής πετρελαίου. Σύμφωνα με αναλυτές του κλάδου, είναι ένας από τους πλέον ευάλωτους τομείς και ενδέχεται να μειώσει σημαντικά τις επενδύσεις του αν παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές του πετρελαίου. Χθες, πάντως, ανέκαμψαν οι τιμές του «μαύρου χρυσού», με το Brent να κυμαίνεται το βράδυ σε επίπεδα κοντά στα 71 δολάρια το βαρέλι και το αργό ΗΠΑ να πλησιάζει τα 68 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα, άλλωστε, με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters, στη διάρκεια του Νοεμβρίου εκδόθηκαν 4.520 νέες άδειες εκμετάλλευσης πετρελαιοπηγών στις ΗΠΑ ενώ τον Οκτώβριο είχαν προηγηθεί 7.227 άδειες. Οπως σχολίασε ο Αλεν Γκίλμερ, διευθύνων σύμβουλος της Drilling Info, που παρείχε τη σχετική ενημέρωση στο Reuters, πρόκειται για μια «πολύ γρήγορη αντίδραση» της βιομηχανίας στην πτώση της τιμής του αργού. Οι νέες άδειες καταδεικνύουν τη δραστηριότητα των εξορύξεων για τις επόμενες 60 με 90 ημέρες και προδίδουν μεγάλη μείωση στις τρεις μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή