Το επενδυτικό ταμείο Γιουνκέρ δεν συγκινεί τους επιχειρηματίες

Το επενδυτικό ταμείο Γιουνκέρ δεν συγκινεί τους επιχειρηματίες

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμφιβολίες σχετικά με το σχέδιο επενδύσεων ύψους 315 δισ. ευρώ που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζουν εξέχοντες επιχειρηματίες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Financial Times οι επιχειρηματίες κάνουν λόγο για έλλειψη στρατηγικού οράματος και σχεδιασμού από την πλευρά της Κομισιόν.

«Δεν εντυπωσιάστηκα (από την ανακοίνωση του σχεδίου)» λέει στους FT ο Ροντόλφο ντε Μπενεντέτι, πρόεδρος του ιταλικού βιομηχανικού ομίλου CIR που έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις στη Γαλλία και αποτελεί προμηθευτή των αυτοκινητοβιομηχανιών Renault και PSA. «Ο πραγματικός αριθμός είναι 21 δισ. ευρώ σε διάστημα τριών ετών, ποσό που είναι “φιστίκια” σε σχέση με το ΑΕΠ της Ευρώπης. Δεν πιστεύω ότι θα έχει σημαντική επίδραση», είπε ο Ιταλός βιομήχανος. «Η συζήτηση σχετικά με τις επενδύσεις είναι καλή. Ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι ποιες θα είναι (οι προτεραιότητες)», συμπληρώνει ο Μπενουά Πουατιέ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Air Liquide, γαλλικού ομίλου που παράγει βιομηχανικά αέρια. Ο κ. Πουατιέ που είναι επίσης πρόεδρος της Στρογγυλής Τράπεζας Ευρωπαίων Βιομηχάνων, μιας ομάδας λόμπι όπου συμμετέχουν περισσότεροι από 50 πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι, εκτίμησε ότι θα πρέπει να σκεφτούμε καλά ποια είναι η κατάλληλη στρατηγική για την τόνωση των επενδύσεων στην Ευρώπη. Ως επιχειρηματίας, είπε ο κ. Πουατιέ, σκέφτεται πρώτα από πού θα προέλθει η ανάπτυξη, στη συνέχεια σε ποιους τομείς χρειάζονται επενδύσεις και μόνο τότε πώς θα χρηματοδοτηθούν αυτές. «Δεν είναι τα χρήματα το ζήτημα» επεσήμανε ο Μαρκ Γκρίμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος του Umicore, του βελγικού τεχνολογικού ομίλου. «Εξαρτάται από το πού θα επικεντρωθεί το επενδυτικό σχέδιο Γιουνκέρ». Χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι υπερασπίστηκε το σχέδιο, λέγοντας ότι έχει μεγάλη εμπιστοσύνη σε αυτό. Ατυχώς, ίσως, συμπλήρωσε ότι «άλλωστε είναι και το μοναδικό σχέδιο που υπάρχει».

Στόχος του σχεδίου Γιουνκέρ είναι να δημιουργήσει επενδύσεις ύψους 315 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Η Ε.Ε. Θα προσφέρει 21 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις προκειμένου να προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις σε μεγάλα έργα υποδομής στην ενέργεια, τις μεταφορές, την ψηφιακή τεχνολογία κ.α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή