Συμμαχία Σόιμπλε – Βάιντμαν κατά Ντράγκι

Συμμαχία Σόιμπλε – Βάιντμαν κατά Ντράγκι

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κοινό μέτωπο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν κατά της αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) καλείται να αντιμετωπίσει ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι. Ο κ. Βάιντμαν προειδοποίησε χθες τον κ. Ντράγκι να μην αντιγράψει το μοντέλο ποσοτικής χαλάρωσης των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας, επειδή δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα στην περίπτωση της Ευρώπης.

Οι προειδοποιήσεις αυτές διατυπώνονται μία ημέρα μετά τις δηλώσεις Ντράγκι, σύμφωνα με τις οποίες θα επανεκτιμηθεί στις αρχές του 2015 η κατάσταση της οικονομίας της Ευρωζώνης και η ανάγκη για λήψη επιπλέον μέτρων. Κατά τον Γενς Βάιντμαν, στο πλαίσιο χθεσινής συνέντευξης Τύπου στη Φρανκφούρτη, «δεν μπορεί κανείς να εφαρμόσει στην Ευρώπη την ίδια συνταγή για την έκδοση χρήματος, που είχε επιτυχία στις ΗΠΑ ή στην Ιαπωνία». Κάνοντας μια αντιπαραβολή με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επισήμανε ότι «εκεί το κεντρικό κράτος εκδίδει ομόλογα, τα οποία είναι ασφαλή, αλλά στην Ευρωζώνη δεν υπάρχει αντίστοιχη δομή κεντρικού κράτους». Επίσης, υπογράμμισε πως, εάν ο δανεισμός για τα κράτη καταστεί πολύ φθηνός, τότε αποτρέπονται οι μεταρρυθμίσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και ο Β. Σόιμπλε, ο οποίος προειδοποίησε ότι μια επεκτατική νομισματική πολιτική καθίσταται πηγή οικονομικών προβλημάτων όχι λύση τους. Πλην του Βερολίνου αρνητική στάση στη μελλοντική αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ τηρούν και οι κεντρικές τράπεζες της Ολλανδίας και της Αυστρίας. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, πάντως, η προσέγγιση αλλάζει. «Αν η ΕΚΤ κατευθυνθεί προς τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, τότε ο αντίκτυπος θα είναι θετικός για την Ευρώπη, όπως συνέβη και στις ΗΠΑ», επισήμανε σε συνέντευξή του ο Στάνλεϊ Φίσερ, εξέχων οικονομολόγος, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και καθηγητής του Μάριο Ντράγκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή