Μονόδρομος η περικοπή επιτοκίων στην Ινδία

Μονόδρομος η περικοπή επιτοκίων στην Ινδία

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ινδία αποφάσισε να μην προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της. Ωστόσο, η απόφασή της αυτή σημαίνει μόνον ότι το προσεχές έτος ενδεχομένως η Ινδία να αναγκαστεί να τα περικόψει περισσότερο από κάθε άλλη μεγάλη οικονομία στον κόσμο.

Υπάρχει και το περιθώριο, υπάρχει, όμως, και η ανάγκη να συμβεί κάτι τέτοιο. Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητο το επιτόκιο repo στο 8%, όταν συνεδρίασε στις 8 Δεκεμβρίου. Με τον τρόπο αυτό απέκρουσε τις ισχυρές πιέσεις, τις οποίες ασκεί η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι, αποσκοπώντας να την παρακινήσει να αρχίσει τη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής. Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ινδίας, Ραγκουράμ Ρατζάν, έχει δηλώσει ότι θέλει πρώτα να δει περισσότερες αποδείξεις ότι έχουν υπάρξει δημοσιονομική διόρθωση και αντιπληθωριστικές τάσεις.

Η στάση αναμονής, την οποία θέλει να τηρήσει ο κεντρικός τραπεζίτης, δεν θα έχει μακρά διάρκεια. Το ραγδαία μειούμενο κόστος στις εισαγωγές ενέργειας –λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών του πετρελαίου– έχει ήδη ελαττώσει κατά το ήμισυ τον πληθωρισμό. Πέρυσι ήταν διψήφιος, ενώ φέτος έχει υποχωρήσει στο 5,5%. Αυτό σημαίνει πως απέχει αρκετά από τον επίσημο στόχο που είχε θέσει η κεντρική τράπεζα για τον Ιανουάριο του 2016. Οι πιέσεις των τιμών αναμένεται να εξασθενήσουν έτι περαιτέρω. Και αυτό θα συμβεί, επειδή η κυβέρνηση προβαίνει σε περικοπές δημοσίων δαπανών, ούτως ώστε να εκπληρώσει τους μεγαλόπνοους στόχους της για την περικοπή του ελλείμματος του προϋπολογισμού. Οι κρατικές δαπάνες, εν τω μεταξύ, έχουν αυξηθεί μόλις κατά 4% το διάστημα των επτά πρώτων μηνών του τρέχοντος οικονομικού έτους. Η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να συγκριθεί με τον στόχο του 15%, που έχει θέσει η κυβέρνηση για το δωδεκάμηνο συνολικά.

Εχοντας τον πληθωρισμό υπό έλεγχο, το κύριο μέλημα της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας είναι η παραπαίουσα ανάπτυξη της οικονομίας. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου επιβραδύνθηκε στο 5,3%, δηλαδή σε επίπεδα χαμηλότερα από τον δυνητικό του ρυθμό αύξησης. Ο δε κλάδος της μεταποίησης δεν έδειξε σχεδόν καμία μεταβολή το ίδιο διάστημα. Η ζήτηση για δάνεια τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τα νοικοκυριά είναι αναιμική. Εάν η κεντρική τράπεζα της Ινδίας αποφάσιζε να μειώσει τα επιτόκια κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, πιθανώς να καθιστούσε ελκυστικότερα τα δάνεια.

Επιπροσθέτως, θα μπορούσε να συμβάλει με την κίνησή της στο να ενισχυθούν οι τιμές των μετοχών στο ινδικό χρηματιστήριο έως και κατά 18%, τουλάχιστον σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου επενδυτικής τραπεζικής Jefferies.

Πάντως, οι τελευταίες δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας άφησαν αρκετούς υπαινιγμούς σχετικά με την προοπτική να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στις αρχές του επομένου έτους και συγκεκριμένα πριν από τον Φεβρουάριο. Ενδεχομένως, εάν υπάρξουν καθυστερήσεις, αυτό να αποβεί επικίνδυνο. Εάν το πρόγραμμα του Ναρέντρα Μόντι, «Κατασκευασμένο στην Ινδία», το οποίο επιδιώκει τόνωση της μεταποίησης, πρόκειται να προσελκύσει επενδυτές, τότε η Ινδία πρέπει να δείξει πως τα τελευταία χρόνια της στασιμότητας ήταν μία παρέκκλιση και ότι η οικονομία δεν έχει εγκλωβιστεί στην παγίδα της αύξησης των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης. Η παγκόσμια ζήτηση θα εξακολουθήσει να είναι πολύ αδύναμη, ώστε να μπορέσει να συνδράμει στην αύξηση των εξαγωγών της Ινδίας. Για να μπορέσει η κεντρική τράπεζα της Ινδίας να κινητοποιήσει όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα την οικονομία, θα πρέπει να περικόψει τα επιτόκια και να το κάνει κατά τρόπο δραστικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή