Η βρετανική οικονομία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο νομίζουμε…

Η βρετανική οικονομία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο νομίζουμε…

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ACΗ πρόσφατη ιστορία της βρετανικής οικονομίας θα πρέπει να ανησυχεί τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν. Υποδηλώνει την ύπαρξη σοβαρών δομικών προβλημάτων, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται μέσω εξωραϊσμών. Από το 2007, την τελευταία χρονιά πριν από την κρίση, η Βρετανία και κάθε άλλη μεγάλη οικονομία πέρασαν περίοδο έντονης ύφεσης και στη συνέχεια αργής ανάκαμψης. Κατά την πρόσφατη αναθεώρηση του προϋπολογισμού, ο Οσμπορν μίλησε περί ισχυρής ανάπτυξης, αλλά δεν ανέφερε ότι η Βρετανία ανέκαμψε πιο αργά από κάθε άλλο εταίρο της. Το βρετανικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα είναι στο τέλος του 2014 χαμηλότερο κατά 3,7% απ’ ό,τι ήταν το 2007, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Απόδοση που τοποθετεί τη Βρετανία έκτη μεταξύ των επτά ισχυρότερων ανεπτυγμένων οικονομιών. Μόνο η υποχώρηση του ιταλικού ΑΕΠ κατά 11,3% το ίδιο διάστημα συνιστά χειρότερη επίδοση. Το γερμανικό ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στα τέλη του 2014 κατά 7,3% υψηλότερα απ’ ό,τι το 2007, ενώ το ιαπωνικό, το καναδικό και το αμερικανικό ΑΕΠ θα είναι κατά περίπου 2% υψηλότερα. Το ΑΕΠ της Γαλλίας θα είναι μειωμένο κατά 1,2%. Για την απογοητευτική πορεία του βρετανικού ΑΕΠ ευθύνεται εν μέρει το εξωτερικό εμπόριο.

Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το έλλειμμα του βρετανικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα έχει επιδεινωθεί από το 2,2% στο 4,2% του ΑΕΠ από το 2007, παρά το γεγονός ότι η λίρα στερλίνα έχει υποτιμηθεί κατά 15% έναντι του ευρώ και του δολαρίου. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των οικονομιών της Ομάδας των 7 (G7). Το αμερικανικό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε σημαντικά το ίδιο διάστημα ενώ η Ιταλία μετέτρεψε σε πλεόνασμα το έλλειμμά της. Η βρετανική οικονομία τα πηγαίνει καλά σε έναν σημαντικό δείκτη. Το επίπεδο της ανεργίας έχει αυξηθεί μόνο κατά 1% από το 2007, επίδοση που είναι καλύτερη από αυτή όλων των υπολοίπων χωρών του G7 με εξαίρεση τον Καναδά και τη Γερμανία. Παρ’ όλα αυτά, η σχετική βελτίωση της βρετανικής αγοράς εργασίας δεν βοήθησε ιδιαίτερα από δημοσιονομικής απόψεως. Ως ποσοστό του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Βρετανίας έχει αυξηθεί κατά 2,4% από το 2007. Επίδοση που είναι χειρότερη από τις επιδόσεις Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και ΗΠΑ. Ο Οσμπορν μπορεί να κατηγορήσει την προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών για τη μέτρια επίδοση της βρετανικής οικονομίας. Ασφαλώς και οι Εργατικοί θα κατηγορήσουν τον παρόντα κυβερνητικό συνασπισμό. Ομως, όλες οι κυβερνήσεις δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το είδος των προβλημάτων που προκαλούν τόσο σημαντική υστέρηση στην οικονομία. Αναμφίβολα μέσω του εξωραϊσμού της κατάστασης που μας προσέφερε αυτή την εβδομάδα ο κ. Οσμπορν, δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν οι δομικές αδυναμίες της βρετανικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή