Σε νέο κύκλο ύφεσης δείχνει να βυθίζεται η Ιαπωνία

Σε νέο κύκλο ύφεσης δείχνει να βυθίζεται η Ιαπωνία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις αποδεικνύεται η ύφεση στην Ιαπωνία, καθώς η μείωση στις επενδύσεις των επιχειρήσεων συνδυάσθηκε με την κάμψη που σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες μετά την αύξηση του ΦΠΑ τον Απρίλιο. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί το ΑΕΠ της χώρας κατά 1,9%. Τα στοιχεία αφορούν το τρίτο τρίμηνο του έτους για το οποίο είχε αρχικά εκτιμηθεί πως το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,6% σε σύγκριση με την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου. Καταφέρουν, έτσι, νέο πλήγμα στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, που ωστόσο φαίνεται να αποδεικνύεται πολιτικά ανθεκτικός εφόσον οι δημοσκοπήσεις τον φέρουν να προηγείται της αντιπολίτευσης.

Πριν από την ανακοίνωση των τελευταίων στοιχείων είχαν προηγηθεί εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών που προέβλεπαν αύξηση του ιαπωνικού ΑΕΠ καθώς το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας είχε παρουσιάσει τους υπολογισμούς του βάσει των οποίων οι επιχειρήσεις είχαν αυξήσει τις επενδύσεις τους την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου. Οπως προέκυψε όμως από τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν κατά 0,4% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι προβλέψεις μιλούσαν για αύξησή τους κατά 0,9%. Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές δαπάνες, σημείωσαν μεν άνοδο 0,4% που ήταν μικρή για να καλύψει την πτώση 5,1% την οποία σημείωσαν το προηγούμενο τρίμηνο, πλήττοντας καίρια την οικονομία της χώρας. Είχε μεσολαβήσει η αύξηση του ΦΠΑ από το 5% στο 8% που αποθάρρυνε τις καταναλωτικές δαπάνες. Η αύξηση του εν λόγω φόρου κρίθηκε καθοριστική και από την ηγεσία της χώρας, καθώς όταν ο Ιάπωνας πρωθυπουργός προκήρυξε πρόωρες εκλογές παράλληλα ανακοίνωσε πως αναβάλλεται η δεύτερη αύξηση του ΦΠΑ, η προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο του επόμενου έτους, που θα έφερνε τον φόρο στο 10%.

«Τα στοιχεία σκιαγραφούν μια αρκετά δυσάρεστη εικόνα της ιαπωνικής οικονομίας» σχολίασε σχετικά ο Τάρο Σάιτο, διευθυντής Οικονομικών Ερευνών στο Ινστιτούτο NLI του Τόκιο, που προβλέπει, πάντως, πως θα σημειωθεί ανάκαμψη αλλά σταδιακά. Σε ό,τι αφορά το ιαπωνικό νόμισμα, ο ίδιος οικονομολόγος εκτιμά πως η αποδυνάμωση του γιεν θα πρέπει μάλλον να ενισχύσει τις επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα και τα οφέλη που θα προκύψουν από τον κλάδο αυτόν «θα διοχετευθούν σε όλο το φάσμα των βιομηχανιών της χώρας». Και πάλι, πάντως, οι εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών είναι αισιόδοξες, καθώς προβλέπουν για το τελευταίο τρίμηνο του έτους ανάπτυξη 1,9% σε ετήσια βάση.

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν, άλλωστε, τον κ. Αμπε να διασφαλίζει πλειοψηφία 2/3 στην Κάτω Βουλή του ιαπωνικού Κοινοβουλίου ακόμη και χωρίς τη στήριξη του νυν εταίρου του στον κυβερνητικό συνασπισμό. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, στην πολυδιάσπαση της αντιπολίτευσης που πάσχει από έλλειψη πολιτικού προσανατολισμού, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει δυσκολίες στην ανεύρεση χρηματοδότησης. Η αντιπολίτευση επιμένει, πάντως, να κατηγορεί τον τρόπο που χειρίστηκε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός την οικονομία της χώρας, με τον Τετσούρο Φουκουγιάμα, επικεφαλής του κυριότερου αντιπολιτευόμενου κόμματος, του Δημοκρατικού Κόμματος, να επιρρίπτει στην πολιτική Αμπενόμικς ότι «προκάλεσε υπερβολική υποτίμηση του γιεν και ανησυχητικό πληθωρισμό, πλήττοντας τα νοικοκυριά και την κατανάλωση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή