Πακέτο διαρθρωτικών μέτρων από τη γαλλική κυβέρνηση

Πακέτο διαρθρωτικών μέτρων από τη γαλλική κυβέρνηση

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πακέτο μεταρρυθμίσεων με στόχο την απελευθέρωση υπηρεσιών, την επίσπευση της απονομής δικαιοσύνης και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας παρουσίασε χθες ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας. Οι προτάσεις του Εμανουέλ Μακρόν έχουν στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης. Ταυτόχρονα αποτελούν και την προσπάθεια των Παρισίων να πείσουν τις Βρυξέλλες να μην επιβάλουν πρόστιμο στη Γαλλία για αθέτηση των δημοσιονομικών της υποχρεώσεων. Ο πρώτος στόχος είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα επιτευχθεί. Ο δεύτερος είναι σχεδόν σίγουρος.

Το πακέτο μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε χθες ο Εμανουέλ Μακρόν αποτελεί τη σοβαρότερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια από τότε που ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ κατέλαβε την εξουσία, το 2012. Ομως συγκεντρώνει ήδη τα πυρά της αριστερής πτέρυγας του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που απειλεί να καταψηφίσει ορισμένα μέτρα.

Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν το άνοιγμα ορισμένων καταστημάτων 12 Κυριακές τον χρόνο (σε τουριστικές περιοχές), από πέντε που ισχύει μέχρι σήμερα. Επίσης προτείνεται το σπάσιμο του μονοπωλίου των συμβολαιογράφων, ωστόσο εγκαταλείφθηκε η πρόταση για πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων. Ο τομέας των υπεραστικών μετακινήσεων μέσω λεωφορείων ανοίγει ώστε να υπάρξει ανταγωνισμός με τα τρένα, επιταχύνονται οι δικαστικές διαδικασίες για την επίλυση εργατικών διαφορών και περιορίζεται η γραφειοκρατία στον τομέα των κατασκευών. «Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται η οικονομία μας, δεν έχουμε το δικαίωμα να προσπεράσουμε την ευκαιρία», δήλωσε χθες ο κ. Μακρόν, ο πρώην τραπεζίτης που ενσαρκώνει την πιο φιλελεύθερη στροφή του προέδρου Ολάντ. Το σχέδιο νόμου θα ψηφιστεί στα τέλη Ιανουαρίου, ωστόσο ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από σοσιαλιστές όσο και από δεξιούς βουλευτές. Η κ. Μαρτίν Ομπρί, πρώην γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αρθρογραφώντας χθες στη Monde υποσχέθηκε να πολεμήσει την προσπάθεια για άνοιγμα των καταστημάτων περισσότερες Κυριακές. Ο μεταρρυθμιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς υποστήριξε τον Μακρόν και δήλωσε βέβαιος ότι θα καταφέρει να πείσει τους βουλευτές του κόμματός του να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τον Μισέλ Μαρτινές, οικονομολόγο της Societe General, οι μεταρρυθμίσεις του Μακρόν αποτελούν ένα καλό πρώτο βήμα. Ομως, όπως δηλώνει στο πρακτορείο Reuters, αναμένεται να ενισχύσουν τη γαλλική οικονομία μόλις κατά 0,5% του ΑΕΠ σε διάστημα πέντε με δέκα χρόνων. «Ολοι γνωρίζουν ότι οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις δεν πρόκειται να αλλάξουν την εικόνα της γαλλικής οικονομίας», λέει. Είναι ενδιαφέρον ότι οι Γάλλοι υποστηρίζουν σε γενικές γραμμές τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Καταναλωτές, καταστηματάρχες και τουρίστες στο Παρίσι και αυτοί φάνηκε να υποστηρίζουν το άνοιγμα των καταστημάτων μία Κυριακή κάθε μήνα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters. Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία τριβής, και ήδη ο κ. Βαλς έχει δηλώσει ότι μπορεί να βρεθούν συμβιβαστικές λύσεις. Οπως και να έχει, μετά την υπερψήφιση των μεταρρυθμίσεων στα τέλη Ιανουαρίου ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών θα μπορέσει να πει στις Βρυξέλλες ότι η Γαλλία καταβάλλει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που ζητάει η Κομισιόν. Σε αντάλλαγμα, οι Βρυξέλλες θα μπορέσουν να κάνουν τα στραβά μάτια και να εγκρίνουν τον γαλλικό προϋπολογισμό για το 2015, που προβλέπει μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% δύο χρόνια αργότερα από το προβλεπόμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή