Κρίση τριών επιπέδων πλήττει τη ρωσική οικονομία

Κρίση τριών επιπέδων πλήττει τη ρωσική οικονομία

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ρωσία είναι η μοναδική από τις αναδυόμενες αγορές που αντιμετωπίζει κυρώσεις, υποτίμηση του νομίσματος και πτώση της τιμής του πετρελαίου». Με την απολύτως συνεκτική αυτή προειδοποίηση προς τους επενδυτές ο Αλεξέι Μπελκίν, συνεργάτης της Kapital Asset Management στη Μόσχα, περιέγραψε τον συνδυασμό δεινών που πλήττουν τη ρωσική οικονομία τους τελευταίους μήνες. Δεδομένου ότι οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιπροσωπεύουν τα 2/3 των ρωσικών εξαγωγών, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει πως η πτώση του μαύρου χρυσού κοστίζει στη Ρωσία από 90 έως 100 δισ. δολάρια ετησίως. Την ίδια στιγμή, όμως, εκτιμά πως ο αντίκτυπος των γεωπολιτικών κρίσεων, εν ολίγοις των κυρώσεων που έχει επιβάλει στη Ρωσία η Δύση σε συνδυασμό με όποιες άλλες έμμεσες επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία, ανέρχεται σε περίπου 40 δισ. δολάρια ετησίως.

Προοπτική ύφεσης

Με το άθροισμα αυτών των δύο ποσών να φθάνει στο 7%, η προοπτική της ύφεσης στη ρωσική οικονομία διαφαινόταν εδώ και μήνες προτού ακόμη επιταχυνθεί η πτώση της τιμής του πετρελαίου. Σύμφωνα με την πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών, για κάθε δολάριο υποχώρησης στην τιμή του πετρελαίου, μειώνονται τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές κατά περίπου τρία δισ. δολάρια. Στο μεταξύ το ρούβλι συνεχίζει την ελεύθερη πτώση του και έχει υποτιμηθεί κατά περισσότερο από 40% στη διάρκεια του έτους παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της Τράπεζας της Ρωσίας που μόνον μέσα στην τελευταία εβδομάδα δαπάνησε περισσότερα από 200 δισ. δολάρια σε αγορές ρωσικού νομίσματος. Οπως επισημαίνει το Bloomberg, η Τράπεζα της Ρωσίας βρίσκεται ενώπιον διλήμματος, καθώς αν επιδιώξει να στηρίξει περαιτέρω το νόμισμα μπορεί να επιβραδύνει τον πληθωρισμό και να πείσει τους Ρώσους να εμπιστευθούν το ρούβλι, αλλά θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια σε βαθμό που θα οξύνει περαιτέρω τη διαφαινόμενη ύφεση.

Εκτοξεύεται το κόστος δανεισμού

Μοιραίο επακόλουθο των δεινών που αντιμετωπίζει η Ρωσία είναι μια εκτίναξη του κόστους δανεισμού της σε απαγορευτικά επίπεδα που έχουν εξωθήσει το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών σε επανειλημμένες ακυρώσεις δημοπρασιών ομολόγων. Επειδή όμως κάθε νόμισμα έχει δύο πλευρές, όση ανησυχία κι αν ενσπείρει στη Μόσχα η διολίσθηση του νομίσματος έναντι του δολαρίου έχει ως αποτέλεσμα τα έσοδα από το πετρέλαιο να αυξάνονται σε ρούβλια. Ετσι, παρά τα όσα έχουν γραφτεί για την τιμή πετρελαίου που χρειάζεται η Ρωσία προκειμένου να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα ότι τον Νοέμβριο η χώρα παρουσίασε πλεόνασμα ύψους 1,27 τρισ. ρουβλίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή