Κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε η τιμή του αμερικανικού αργού

Κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε η τιμή του αμερικανικού αργού

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) περιέκοψε για τέταρτη φορά φέτος τις προβλέψεις της για τη ζήτηση πετρελαίου το 2015 με αποτέλεσμα η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) να υποχωρήσει κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια για αμερικανικό αργό πετρέλαιο υποχωρούσαν κατά 1,9% στη Νέα Υόρκη και αθροιστικά από την αρχή της εβδομάδας έχουν υποχωρήσει σχεδόν 10%.

Η ΙΕΑ περιόρισε την πρόβλεψή της για τη ζήτηση πετρελαίου το 2015 κατά 230.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ την ίδια στιγμή η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου πλήττει πετρελαιοπαραγωγούς χώρες όπως η Ρωσία. Σύμφωνα με την ΙΕΑ, η αμερικανική παραγωγή, η οποία ήδη βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 χρόνων, θα εξακολουθήσει να αυξάνεται το 2015. Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) έχει υποχωρήσει κατά 20% από τότε που ο ΟΠΕΚ αποφάσισε, τον Νοέμβριο, να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή του αγνοώντας εκκλήσεις μελών όπως η Βενεζουέλα να περικόψει την παραγωγή προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι τιμές. Σαουδική Αραβία, Ιράκ και Κουβέιτ, τα τρία μέλη του ΟΠΕΚ με τη μεγαλύτερη παραγωγή, προσέφεραν τον Δεκέμβριο πετρέλαιο σε ακόμη χαμηλότερες τιμές στους πελάτες τους στην Ασία, ενισχύοντας την εικασία ότι διαγκωνίζονται για απόκτηση μεριδίου στην αγορά. «Ο αγώνας δρόμου προς τον πάτο συνεχίζεται», λέει ο Ολε Σοθ Χάνσεν, αναλυτής στη Saxo Bank στην Κοπεγχάγη.

«Η έκθεση της IEA επιβεβαιώνει ότι η αρνητική τάση που βλέπουμε σήμερα δεν πρόκειται να ανακοπεί εάν δεν αρχίσει να μειώνεται η παραγωγή», προσθέτει. Το αμερικανικό αργό (WTI) για παράδοση τον Ιανουάριο υποχώρησε μέχρι και κατά 1,15 δολάριο το βαρέλι, στα 58,80 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009. Στην ηλεκτρονική αγορά του χρηματιστηρίου εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης η τιμή του συγκεκριμένου τύπου πετρελαίου διαμορφωνόταν το μεσημέρι της Παρασκευής στα 59,03 δολάρια το βαρέλι. Ο όγκος των συναλλαγών ήταν υψηλότερος κατά σχεδόν 48% σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 100 ημερών. Η τιμή του έχει υποχωρήσει κατά 40% εντός του 2014.

Η ποικιλία Brent για παράδοση τον Ιανουάριο υποχώρησε μέχρι και κατά 93 σεντ το βαρέλι, ή 1,5%, στα 62,75 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, τιμή που επίσης αποτελεί τη χαμηλότερη από τον Ιούλιο του 2009. Η διαφορά τιμής μεταξύ Brent και WTI διαμορφωνόταν στα 3,89 δολάρια το βαρέλι σε σχέση με 3,23 δολάρια το βαρέλι που ήταν στην αρχή της εβδομάδας. Η τιμή του Brent έχει υποχωρήσει κατά 8,8% αυτή την εβδομάδα και κατά 42% εντός του 2014.

Η ΙΕΑ προέβλεψε αύξηση της παραγωγής για παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα το 2015, προβλέποντας ότι η παραγωγή θα αυξηθεί κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα 57,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Ο ΟΠΕΚ, ο οποίος παρέχει το 40% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής, διατήρησε τον στόχο για παραγωγή 30 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα στη συνάντησή του στις 27 Νοεμβρίου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας ζήτησε τη διεξαγωγή νέων συνομιλιών πριν από την επόμενη συνάντηση των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ, που είναι προγραμματισμένη για τις 5 Ιουνίου. Η αγορά θα προχωρήσει από μόνη της σε διόρθωση, δήλωσε στις 10 Δεκεμβρίου ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ Ναΐμι. Μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου η αμερικανική παραγωγή είχε αυξηθεί στα 9,12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δηλαδή με τον ταχύτερο ρυθμό από τότε που άρχισε η καταγραφή εβδομαδιαίων αρχείων, τον Ιανουάριο του 1983.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή