«Η ιαπωνική προσέγγιση δεν ταιριάζει στην Ευρώπη»

«Η ιαπωνική προσέγγιση δεν ταιριάζει στην Ευρώπη»

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράδειγμα προς αποφυγή για την Ευρωζώνη θεωρεί την οικονομική πολιτική της Ιαπωνίας η Deutsche Welle. Σε σχετικό άρθρο της επισημαίνει ότι η επιλογή του επανεκλεγέντος πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε με αιχμή του δόρατος την ποσοτική χαλάρωση δεν έχει φέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, προκαλώντας μια τραγωδία στη χώρα. Τα δύο τελευταία τρίμηνα η Ιαπωνία έχει διολισθήσει στην ύφεση, την οποία προξένησε η αύξηση του φόρου κατανάλωσης από το 5% στο 8%.

Ο Σίνζο Αμπε, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, προχώρησε στην εφαρμογή των λεγόμενων «Abenomics»: αντί να κινητοποιήσει μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της απασχόλησης σε μια Ιαπωνία γηράσκουσα και «χορτασμένη», προτίμησε να διοχετεύσει στην αγορά 10 δισ. γιεν, υπερσκελίζοντας ακόμα και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed). Προσφάτως, μάλιστα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας προχώρησε και στην αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 80 δισεκατομμυρίων γιεν.

Σύμφωνα με μερικούς οικονομολόγους, o Σίνζο Αμπε λειτουργεί ως πρότυπο για τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Εντούτοις, όπως υπογραμμίζει η DW, η διοχέτευση ρευστού στην αγορά δεν υποκαθιστά τις μεταρρυθμίσεις και αυτό αποτελεί βασικό μάθημα για την Ευρώπη. Μιλώντας στην Deutsche Welle, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Χοκάιντο, Μακότο Γουατανάμπε, επισημαίνει τα εξής: «Η πολιτική των “Abenomics” είναι καταδικασμένη να αποτύχει και ο λαός το γνωρίζει αυτό. Επιπλέον, η εν λόγω πολιτική δεν ωφελεί τους πολίτες, αλλά τους πλούσιους και τα ισχυρά επιχειρηματικά συγκροτήματα». Επιπροσθέτως, πολιτικοί παρατηρητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, φοβούμενοι ότι με τη νέα εκλογική νίκη του, ο Σίνζο Αμπε θα προβεί σε αμφισβητούμενες ρυθμίσεις, όπως η αποδυνάμωση των εργασιακών δικαιωμάτων ή και η εκ νέου λειτουργία των πυρηνικών σταθμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή