Επενδύσεις 10,5 δισ. ευρώ στις υποδομές σχεδιάζει η Κίνα

Επενδύσεις 10,5 δισ. ευρώ στις υποδομές σχεδιάζει η Κίνα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρατικές επενδύσεις για την κατασκευή οδικών δικτύων και τρίτου αεροδρομίου στο Πεκίνο αποφάσισε η κινεζική κυβέρνηση σε μία ακόμη απόπειρα να ενισχύσουν την οικονομία, δεδομένου ότι έχουν επιβραδυνθεί οι ρυθμοί ανάπτυξης. Η Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας έδωσε χθες το «πράσινο φως» για την έναρξη εργασιών με στόχο την κατασκευή πέντε οδικών δικτύων. Θα επενδυθούν, παράλληλα, 80 δισ. γουάν ή 10,5 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ενός ακόμη αεροδρομίου στο Πεκίνο. H κίνηση αυτή αποσκοπεί, επίσης, στην αποσυμπίεση της μεγάλης επιβατικής κίνησης στο Πεκίνο, που αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,7% έως το 2017. Θα είναι το δεύτερο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου. Το υφιστάμενο εξυπηρέτησε 83,7 εκατ. επιβάτες μέσα στο 2013.

Στόχος της κινεζικής κυβέρνησης είναι να αντισταθμίσει τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα. Επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι οι επενδύσεις, οι οποίες αντανακλούν το 42% του κινεζικού ΑΕΠ, αυξήθηκαν με τους βραδύτερους ρυθμούς της τελευταίας 13ετίας το διάστημα του πρώτου εννεαμήνου του 2014. Η υποχώρηση των επενδύσεων και της δραστηριότητας στην αγορά των ακινήτων έχει οδηγήσει σε εκτιμήσεις για τη μεγαλύτερη επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στη διάρκεια της τελευταίας 25ετίας, φθάνοντας το 7,4% μέσα στο 2014.

Τον Νοέμβριο παρουσιάστηκε απροσδόκητη πτώση των εισαγωγών κατά 6,7% από πέρυσι, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά μόνον 4,7%. Ηταν η μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο, συνθέτοντας μια ανησυχητική εικόνα για την πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Την περασμένη εβδομάδα, πληροφορίες της Wall Street Journal ήθελαν τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να διοχετεύει 400 δισ. γουάν ή 41 δισ. ευρώ στις εμπορικές τράπεζες της χώρας, αποβλέποντας σε μια συνακόλουθη ενίσχυση του δανεισμού σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είχε ήδη πραγματοποιηθεί ένεση ρευστότητας 500 δισ. γουάν τον Σεπτέμβριο στους πέντε μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους υπό τη μορφή βραχυπρόθεσμων δανείων που θα πρέπει να αποπληρωθούν έως τα τέλη του μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή