Ανησυχητική επιβράδυνση του δείκτη PMI στην Κίνα

Ανησυχητική επιβράδυνση του δείκτη PMI στην Κίνα

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κινεζικός τομέας της μεταποίησης συρρικνώθηκε τον Δεκέμβριο για πρώτη φορά τους τελευταίους επτά μήνες, αδυναμία που αναμένεται να αυξήσει την πίεση προς το Πεκίνο να πάρει νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας ώστε να αποφύγει ενδεχόμενη σοβαρή επιβράδυνση της οικονομίας.

Ο δείκτης υπευθύνων παραγγελιών για τη μεταποίηση των HSBC/Markit υποχώρησε τον Δεκέμβριο στο 49,5 από 50 τον Νοέμβριο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των επενδυτών που περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 50. Ο δείκτης των νέων παραγγελιών υποχώρησε στο 49,6, δηλαδή οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν για πρώτη φορά από τον περασμένο Απρίλιο. «Η επιβράδυνση του τομέα της μεταποίησης συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο και υποδηλώνει ασθενικό κλείσιμο της χρονιάς», λέει στο Reuters o Χόγκμπιν Κιου, επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC για την Κίνα. «Η ενίσχυση των αποπληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες ουσιαστικά αντανακλούν χαμηλή ζήτηση, συνηγορούν υπέρ της περαιτέρω νομισματικής χαλάρωσης τους επόμενους μήνες», εκτίμησε ο κ. Χόγκμπιν.

Μπορεί ο τομέας της μεταποίησης να μην τα πηγαίνει τόσο καλά εξαιτίας της υποχώρησης της αγοράς ακινήτων, της σύσφιγξης των πιστωτικών συνθηκών και των απρόβλεπτων εξαγωγών, ωστόσο ο κινεζικός τομέας των υπηρεσιών αποδεικνύεται ανθεκτικότερος. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν ελαφρώς τον Νοέμβριο έπειτα από τέσσερις συνεχόμενους μήνες συρρίκνωσης, με τις επενδύσεις στις υπηρεσίες να αυξάνονται ενώ αυτές στη μεταποίηση συρρικνώθηκαν. Η μετάβαση της κινεζικής οικονομίας στις υπηρεσίες αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της κινεζικής ηγεσίας στην προσπάθειά τους να προσανατολίσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου περισσότερο προς την ένταση εργασίας παρά προς τις επενδύσεις.

Ομως για τον ίδιο λόγο ο τομέας των υπηρεσιών δεν ανταποκρίνεται τόσο άμεσα στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής όσο ο τομέας της μεταποίησης. Οι οικονομολόγοι παρατηρούν ότι η αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων δανεισμού της 21ης Νοεμβρίου δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε χαμηλότερο κόστος δανεισμού, αν και είχε ως αποτέλεσμα την επέκταση των πιστώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή