Κόντρα Σόιμπλε – δικαστών για τη φορολόγηση οικογενειακών εταιρειών

Κόντρα Σόιμπλε – δικαστών για τη φορολόγηση οικογενειακών εταιρειών

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί επίμαχη απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας σε μια υπόθεση που έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και νευρικότητα στην κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ και ειδικότερα στον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας καλείται να αποφασίσει εάν ή όχι θα καταργηθεί νομοθεσία που μηδενίζει κάθε φορολογική επιβάρυνση στις μεταβιβάσεις εταιρικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων, από τη μια γενιά στην άλλη εάν και μόνον οι κληρονόμοι διατηρήσουν στην κυριότητά τους την εταιρεία επί, τουλάχιστον, μία επταετία, χωρίς να προχωρήσουν σε «σημαντικές απολύσεις».

Πάνω από το 90% των εταιρειών στη Γερμανία ανήκουν σε οικογένειες, αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ των εσόδων του ιδιωτικού τομέα και απασχολούν περισσότερο από το 50% του εργατικού δυναμικού στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία του Ιδρύματος Οικογενειακών Επιχειρήσεων. Μεγάλες οικογενειακές επιχειρήσεις έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι θα ανακαλέσουν επενδύσεις και θα πουλήσουν τα μερίδιά τους εάν χάσουν το προνόμιο της «μηδενικής φορολόγησης» στις μεταβιβάσεις ακινήτων, γεγονός που έχει κλονίσει το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Αγκελα Μέρκελ. Σε άρθρο στο περιοδικό Der Spiegel που δημοσιεύτηκε το Σαββατοκύριακο, o κ. Σόιμπλε έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση προτίθεται να υιοθετήσει νέες φοροαπαλλαγές, που θα ελαφρύνουν τα βάρη για τις οικογενειακές επιχειρήσεις, εάν το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίσει να καταργήσει την υφιστάμενη νομοθεσία. Εγείρεται, ωστόσο, ζήτημα φορολογικής δικαιοσύνης.

Η κατάργηση αυτής της νομοθεσίας θα προκαλέσει τριγμούς και ανακατατάξεις στην επιχειρηματική κοινότητα της χώρας, με τη νέα γενιά των επιχειρηματικών οικογενειών να αναγκάζεται να πουλήσει μετοχές, εκθέτοντας τις εταιρείες τους σε επιθετικές εξαγορές. Ωστόσο, ανακύπτει ζήτημα φορολογικής δικαιοσύνης εφόσον ούτε οι ιδιώτες απολαμβάνουν ανάλογη μεταχείριση ούτε οι κληρονόμοι των μετόχων, παραδείγματος χάριν, μιας εισηγμένης εταιρείας. Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έχει ήδη αποφασίσει υπέρ της κατάργησης αυτής της νομοθεσίας, διότι εξασφαλίζει ευνοϊκή μεταχείριση σε επιχειρηματικές οικογένειες που δεν απολαμβάνουν οι ιδιώτες που επιθυμούν να μεταβιβάσουν περιουσιακά στοιχεία ως φυσικά πρόσωπα. Στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται, επίσης, ότι το υφιστάμενο καθεστώς ανοίγει και άλλα «φορολογικά παράθυρα» χωρίς να προστατεύει τις θέσεις εργασίας.

Οπως επισημαίνει ο Ρόμαν Ζερ, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Μπόχουμ στο Ρουρ, «το ύψος των φοροαπαλλαγών είναι εκτός συναγωνισμού». Θεωρεί, δε, πως ο ιδανικός τρόπος για να προστατευθεί το επιχειρείν στη Γερμανία, αλλά και για να υπάρξει ισότιμη φορολογική μεταχείριση για όλους, είναι η κατάργηση των φόρων κληρονομίας, οι οποίοι αποδίδουν έσοδα 5 δισ. ευρώ στο γερμανικό κράτος. «Η συνεισφορά τους είναι σχετικά περιορισμένη, ενώ το κόστος για την είσπραξή τους είναι υψηλό», σχολιάζει ο κ. Ζερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή