ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών ΗΠΑ και Ελβετίας

anodika-kinoyntai-ta-eyropaika-chrimatistiria-meta-tis-apofaseis-ton-kentrikon-trapezon-ipa-kai-elvetias-2059917

Ράλι κάνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς εδραιώνεται η πεποίθηση των επενδυτών ότι οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο θα στηρίξουν την οικονομία και ως εκ τούτου οι μετοχές των εταιρειών κλάδου ενέργειας ανέκαμψαν περαιτέρω, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 κατέγραφε κέρδη 1,9% στις 13:35 (ώρα Ελλάδας), με τις εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου να σημειώνουν άνοδο 2,9%.

Οι ελβετικές εταιρείες Novartis και Roche Holding είχαν τη μεγαλύτερη συμβολή στην άνοδο του Stoxx 600 και το ελβετικό χρηματιστήριο σημείωνε επίσης κέρδη 1,9% μετά την επιβολή αρνητικού επιτοκίου καταθέσεων από την κεντρική τράπεζα της χώρας, για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1970.

Η ανακοίνωση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας έγινε μετά τη δήλωση της επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει μάλλον μηδενικά τα επιτόκια, τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του 2015 και ότι αυτά πιθανόν να μην επιστρέψουν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα πριν το 2017.