«Ξεπαγώνουν» οι μισθοί σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία

«Ξεπαγώνουν» οι μισθοί σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Χαρουχίκο Κουρόντα πρόκειται να λάβει αύξηση μισθού 34,7 εκατομμυρίων γιεν ή 235.000 ευρώ. Είναι η πρώτη αύξηση μισθού που αποφασίζεται για τον πρόεδρο της Τράπεζας της Ιαπωνίας στο διάστημα των τελευταίων εννέα ετών. Ο κ. Κουρόντα, όμως, έχει έναν ακόμη λόγο για να είναι χαρούμενος μαζί με τους ομολόγους του στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, ακόμη και τη Γερμανία. Σε πολλά κράτη παρατηρείται ενίσχυση των μισθών που, αν και ανεπαίσθητη, δημιουργεί περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον έπειτα από την πτώση τους στο διάστημα των τελευταίων δύο δεκαετιών. Η εξέλιξη ενθαρρύνει προβλέψεις για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, πέρα από την ώθηση που έχει δοθεί από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, οδηγώντας έτσι σε επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης.

Η αύξηση των μισθών συνεπάγεται επέκταση της κατανάλωσης, ενθαρρύνοντας την άνοδο των τιμών σε φυσιολογικά επίπεδα ώστε οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε επενδύσεις.

Στην Ιαπωνία, μια μεγάλη οικονομία που πασχίζει να απαλλαχθεί από τον αποπληθωρισμό εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, οι βασικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Οκτώβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας. Ερευνα της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών στην Ιαπωνία έδειξε πως οι μεγάλες εταιρείες θα ανακοινώσουν αυτόν τον χειμώνα αύξηση των μπόνους κατά 5,8%, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2008, έπειτα από ενίσχυση της τάξεως του 7,2% αυτό το καλοκαίρι.

Στις ΗΠΑ, οι μισθοί ενισχύθηκαν κατά 0,8% στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, μια άνοδο που δεν έχει επαναληφθεί από το πρώτο τρίμηνο του 2007. Η πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζάνετ Γέλεν, έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη την επιθυμία της να υπάρξει αύξηση των μισθών κατά 3% με 4%, ποσοστό που θεωρεί ότι συμβαδίζει με τον στόχο της Fed για πληθωρισμό 2%.

Τον περασμένο μήνα, ο Μαρκ Κάρνεϊ, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, είπε πως εμφανίζονται οι πρώτες ενδείξεις μιας πολυαναμενόμενης ενίσχυσης των μισθών. Προέβλεψε, επίσης, περαιτέρω ενίσχυση των πραγματικών μισθών από την υποχώρηση των τιμών στα τρόφιμα και στην ενέργεια. Ο μέσος όρος αποδοχών στη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων των μπόνους, αναρριχήθηκε ταχύτερα από τον πληθωρισμό το διάστημα του τρίτου τριμήνου συγκριτικά με κάθε άλλη φορά κατά την τελευταία πενταετία. Αρκετά θετικό είναι το γεγονός ότι ο ελάχιστος μισθός εμφάνισε άνοδο 3% τον Οκτώβριο, στις 6,5 στερλίνες (8,18 ευρώ) ανά ώρα.

Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή ελάχιστο μισθό 8,5 ευρώ ανά ώρα από τον Ιανουάριο. Η νέα νομοθεσία, εκτιμά η Morgan Stanley, ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των μισθών κατά 3,5% μέσα στο 2015. Μια τέτοια άνοδος, ενδεχομένως, να είναι ευπρόσδεκτη ακόμη και από την Bundesbank, τη γερμανική κεντρική τράπεζα που αντιμετωπίζει με μεγάλη επιφυλακτικότητα κάθε άνοδο τιμών και μισθών, φοβούμενη μην τυχόν επιστρέψει η οικονομία στην εποχή του υπερπληθωρισμού εν μέσω του Μεσοπολέμου. «Δεδομένου ότι οι περισσότεροι Γερμανοί απολαμβάνουν μια κατάσταση πλήρους απασχόλησης, οι μισθοί ενισχύονται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς», παρατηρεί ο επικεφαλής της Berenberg Bank, μιας από τις παλαιότερες τράπεζες στη Γερμανία, προσθέτοντας πως «οι Γερμανοί απολαμβάνουν, επιτέλους, τους καρπούς μιας πολυετούς περιόδου με πολύ συντηρητικούς μισθούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή