Η Fed «θα φανεί υπομονετική» στην προοπτική αύξησης των επιτοκίων

Η Fed «θα φανεί υπομονετική» στην προοπτική αύξησης των επιτοκίων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βελτίωση του επενδυτικού κλίματος καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες της εβδομάδας που διανύσαμε, με τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια να σημειώνουν κέρδη σε εβδομαδιαία βάση, μετά το μήνυμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι «θα φανεί υπομονετική» όσον αφορά τη χρονική στιγμή που θα αποφασίσει να εισέλθει σε κύκλο αύξησης των επιτοκίων της. Στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης τη Τετάρτη στις 17 Δεκεμβρίου, δεν υπήρχε η διατύπωση για διατήρηση αμετάβλητων επιτοκίων για «σημαντικό χρονικό διάστημα μετά τη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τον Οκτώβριο» με την επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γιέλεν να σημειώνει στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ότι το γεγονός αυτό δεν σηματοδοτεί αλλαγή της στάσης της Κεντρικής Τράπεζας. Απλώς, όπως ερμηνεύτηκε από μεγάλο μέρος της αγοράς, η διαφοροποιημένη διατύπωση ουσιαστικά δίνει στη Fed μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, έχοντας λάβει υπόψη, μεταξύ άλλων, τη γενικότερη εικόνα της διεθνούς οικονομίας, τις εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου καθώς και την πορεία του εγχώριου πληθωρισμού. Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής, το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να μεσολαβήσει πριν προχωρήσει ενδεχομένως η Τράπεζα σε αύξηση των επιτοκίων, είναι τουλάχιστον αυτό μεταξύ δύο συνεδριάσεων νομισματικής πολιτικής, στέλνοντας το μήνυμα στις αγορές ότι μία τέτοιου είδους κίνηση δεν αναμένεται να λάβει χώρα πριν από τις 29 Απριλίου 2015, το νωρίτερο. Παράλληλα, οι εκτιμήσεις των μελών της νομισματικής πολιτικής για την πορεία των επιτοκίων τους επόμενους μήνες υποδηλώνει ότι η Τράπεζα προτίθεται θα ακολουθήσει έναν πιο αργό ρυθμό αύξησής τους σε σχέση με αυτόν που προέβλεπαν λίγους μήνες νωρίτερα.

H αυξημένη διάθεση για ανάληψη ρίσκου μετά τη δημοσίευση της ανακοίνωσης της Fed περιόρισε τις αγορές των αμερικανικών κυβερνητικών ομολόγων, ενώ η αποκλίνουσα προοπτική της νομισματικής πολιτικής της σε σχέση με αυτή των άλλων κύριων κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως ευνόησε το δολάριο. Τα κέρδη του ήταν συγκριτικά μεγαλύτερα έναντι του ελβετικού φράγκου με την αντίστοιχη ισοτιμία USD/CHF να ανέρχεται στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου 1,5 έτους ευνοημένο από την απρόσμενη απόφαση της Κεντρικής Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) να επιβάλει αρνητικό επιτόκιο στις καταθέσεις όψεως, σε μία προσπάθεια των Αρχών να περιορίσουν το κύμα των επενδυτών που στρέφονται σε τοποθετήσεις σε ελβετικό φράγκο σε περιόδους αβεβαιότητας προκειμένου να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της χώρας.

*Διεύθυνση Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή