Αποκλείει μείωση πετρελαϊκής παραγωγής της η Σαουδική Αραβία

Αποκλείει μείωση πετρελαϊκής παραγωγής της η Σαουδική Αραβία

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σαουδική Αραβία δεν πρόκειται να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου ώστε να ανέβει η τιμή του ακόμη και αν οι χώρες μη μέλη του ΟΠΕΚ το κάνουν, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας.

Πρόκειται για ένα από τα ισχυρότερα μηνύματα που έχει στείλει πρόσφατα το Ριάντ ότι δεν πρόκειται να αλλάξει πορεία και αποτελεί δείγμα αυτοπεποίθησης ότι η χώρα μπορεί να αντέξει την πτώση της τιμής.

«Αν θέλουν να μειώσουν την παραγωγή είναι καλοδεχούμενοι. Εμείς δεν πρόκειται να τη μειώσουμε, σίγουρα όχι η Σαουδική Αραβία», δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Αλί αλ Ναΐμι, αναφερόμενος στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ. Ο κ. Αλ Ναΐμι παραδέχτηκε ότι δεν είναι «100% ευχαριστημένος» με την τιμή του μαύρου χρυσού ως έχει σήμερα, ωστόσο εκτίμησε ότι αυτή θα ανέβει, αν και δεν διευκρίνισε πότε. Ο Σαουδάραβας υπουργός απέδωσε την υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου κατά σχεδόν 50% από τον περασμένο Ιούνιο στη δράση κερδοσκόπων και στην έλλειψη συνεργασίας, όπως την αποκάλεσε, από τα μη μέλη του ΟΠΕΚ. Παρεμφερή σχόλια έκαναν και άλλοι υπουργοί Πετρελαίου αραβικών χωρών στη σύνοδο που διεξήχθη στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο υπουργός Πετρελαίου των ΗΑΕ, Σουλάι μπιν Μοχάμεντ αλ Μαζρούι, κάλεσε τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο να μην αυξήσουν τη παραγωγή τους το 2015, υποστηρίζοντας ότι αυτή η δήλωση θα επιτύχει την γρήγορη σταθεροποίηση των τιμών αν και δεν εξήγησε γιατί θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες προβλέψεις, ο κόσμος θα χρειαστεί λιγότερο πετρέλαιο το 2015 από τα μέλη του ΟΠΕΚ εξαιτίας της αύξησης της παραγωγής αμερικανικού σχιστολιθικού φυσικού αερίου, ενώ την ίδια στιγμή δεν προβλέπεται αύξηση της συνολικής παγκόσμιας ζήτησης. Ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ Αλί αλ Ομάιρ δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ δεν χρειάζεται να μειώσει την παραγωγή του και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση των μελών του πριν από την επόμενη συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο του 2015. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να μειώσουμε την παραγωγή. Δώσαμε την ευκαιρία στους άλλους και δεν φάνηκαν πρόθυμοι να το κάνουν», είπε ο κ. Αλ Ομάιρ αναφερόμενος στις επαφές που είχαν υπάρξει με χώρες μη μέλη του ΟΠΕΚ πριν από την συνεδρίαση του οργανισμού τον Νοέμβριο στη Βιέννη.

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal, η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μην ακολουθήσει την πεπατημένη και να μειώσει την παραγωγή ώστε να ανακοπεί η πτώση της τιμής του πετρελαίου δεν είναι αποτέλεσμα συνωμοσίας με τις ΗΠΑ ώστε να πληγούν Ρωσία, Ιράν και Βενεζουέλα. Αντιθέτως, σύμφωνα με την WSJ, η Σαουδική Αραβία θεωρεί απειλή για τα έσοδά της από το πετρέλαιο την άνοδο της παραγωγής σχιστολιθικού φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ. Γι’ αυτό το Ριάντ αποφάσισε να αφήσει την τιμή του πετρελαίου να υποχωρήσει ώστε να διαπιστώσει για πόσο ακόμη και μέχρι ποια τιμή θα συνεχίσουν να παράγουν σχιστολιθικό φυσικό αέριο οι αμερικανικές εταιρείες. Η επιλογή της μείωσης της παραγωγής απορρίφθηκε καθώς οι Σαουδάραβες πίστεψαν πως αν το έκαναν άλλες χώρες θα έσπευδαν να καλύψουν το κενό αποσπώντας μερίδιο αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή