Η Κίνα απογειώνει την αμερικανική Boeing

Η Κίνα απογειώνει την αμερικανική Boeing

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κινεζική κρατική αεροπορική εταιρεία Air China υπέγραψε συμβόλαιο για την αγορά 60 αεροσκαφών Boeing B737 έναντι τιμήματος ύψους 5,9 δισ. δολαρίων.

Τα νέα αεροσκάφη θα παραδοθούν μεταξύ του 2016 και του 2020 σύμφωνα με τη συμφωνία μεταξύ Boeing και Air China. Η νέα παραγγελία από την Απω Ανατολή έρχεται τέσσερις μήνες αφότου η Boeing κέρδισε συμβόλαιο για την πώληση 80 αεροσκαφών 737 στην αεροπορική εταιρεία BOC Aviation με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Τον Σεπτέμβριο η αμερικανική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών είχε εκτιμήσει ότι η Κίνα θα χρειαστεί περισσότερα από 6.020 αεροσκάφη στη διάρκεια των επόμενων 20 ετών. Πρόκειται για αύξηση 8% σε σχέση με την πρόβλεψη που είχε κάνει η Boeing πέρυσι για τις ανάγκες της Κίνας σε επιβατικά αεροσκάφη τα επόμενα 20 χρόνια. Η ανάπτυξη του κινεζικού τουρισμού και μάλιστα προς το εξωτερικό αυξάνει τη ζήτηση για αεροσκάφη. Η Air China παρέλαβε τον περασμένο Σεπτέμβριο το πρώτο από τα επτά αεροσκάφη Boeing 747-8 που είχε παραγγείλει. Το αεροσκάφος 747-8 αποτελεί την πιο πρόσφατη ανανέωση του θρυλικού τζάμπο, το οποίο έχει πλέον εξοπλιστεί με οικονομικότερους κινητήρες απ’ ό,τι στο παρελθόν. Ωστόσο, η Air China είναι από τις λίγες εταιρείες που έχουν παραγγείλει το 747-8.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα η ευρωπαϊκή εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Airbus παρέδωσε το πρώτο μεσαίου μεγέθους αεροσκάφος Α350 στην Qatar Airways. Το Α350 αποτελεί το νεότερο αεροσκάφος που έχει παρουσιάσει η Airbus και η ανάπτυξή του κόστισε 11 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τον άμεσο ανταγωνιστή του 787 Dreamliner της Boeing. Και τα δύο αεροσκάφη ανήκουν στη νέα γενιά αεροσκαφών που είναι κατασκευασμένα από σύνθετα υλικά βασισμένα στα ανθρακονήματα τα οποία δίνουν εξαιρετική αντοχή με πολύ μικρότερο βάρος σε σχέση με παραδοσιακά υλικά όπως το αλουμίνιο. Τα νέα αεροσκάφη είναι κατά 25% οικονομικότερα κατά τη λειτουργία τους σε σχέση με παλαιότερα αντίστοιχα μοντέλα. Την ίδια στιγμή, ο Φαμπρίς Μπρεζιέ, διευθύνων σύμβουλος της Airbus απέκλειε το ενδεχόμενο να διακοπεί η παραγωγή του A380, του μεγαλύτερου επιβατικού αεροσκάφους του κόσμου. Το Α380 θα αρχίσει να αποφέρει κέρδη από το 2015 και οποιαδήποτε σκέψη για διακοπή της παραγωγής του θα ήταν «τρέλα», δήλωσε ο κ. Μπρεζιέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή