Η ιδιοκατοίκηση δεν έχει θέση στο αμερικανικό όνειρο

Η ιδιοκατοίκηση δεν έχει θέση στο αμερικανικό όνειρο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 441 δισ. δολάρια κατέβαλαν οι Αμερικανοί σε μισθώματα για την ενοικίαση μονοκατοικιών και διαμερισμάτων κατά τη διάρκεια του 2014, ποσό αυξανόμενο κατά 20,6 δισ. δολάρια από το 2013. Είναι μια ισχυρή ένδειξη για υποχώρηση της ιδιοκατοίκησης στις ΗΠΑ, ένα σύμπτωμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης που κλιμακώθηκε με την κατάρρευση της Lehman Brothers και οδήγησε σε πάνω από 5 εκατ. κατασχέσεις. Εκτοτε είναι πιο αυστηρά τα κριτήρια για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων, ενώ οι νέες γενιές διστάζουν να δεσμευτούν με στεγαστικά δάνεια και προτιμούν την ενοικίαση. Βέβαια, τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν όσο αυξάνονται τα ενοίκια και βελτιώνεται η κατάσταση της οικονομίας, εκτιμούν ειδήμονες της αμερικανικής αγοράς ακινήτων.

Αναλυτικότερα, τα νοικοκυριά που καταφεύγουν στην ενοικίαση, προσπερνώντας την επιλογή της ιδιοκατοίκησης, αυξήθηκαν κατά 2% ή 770.000 μέσα στο 2014, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Zillow. Μόνον στη Νέα Υόρκη, που είναι η μεγαλύτερη στεγαστική αγορά των ΗΠΑ, ο αριθμός των ενοικιαζόμενων οικιών αυξήθηκε κατά 63.000 στα 3,34 εκατ. δολάρια, με τους εκμισθωτές να καταβάλλουν 50 δισ. δολάρια συνολικά. Αναλυτές της αγοράς, ωστόσο, προβλέπουν ότι η αύξηση των ενοικίων μπορεί να μεταπείσει τα αμερικανικά νοικοκυριά να αποφασίσουν την αγορά κατοικίας. «Η καταβολή ενοικίου περιορίζει τη δυνατότητα των καταναλωτών να αποταμιεύσουν για τη συνταξιοδότησή τους. Οπότε είναι πιο δύσκολη η κατάσταση για έναν εκμισθωτή παρά για έναν ιδιοκτήτη ακινήτου», σχολιάζει ο Σκίλαρ Ολσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Zillow. Υποστηρίζει πως ένας παράγοντας που ενθαρρύνει την αύξηση των ενοικίων είναι η μείωση των αποθεμάτων στα ακίνητα μετά την πολυετή κρίση στην αγορά που ξέσπασε το 2007 και προκάλεσε την τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση.

Αύξηση ενοικίων

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Zillow, τα ενοίκια αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,5% το 2015. Μικρότερη, δηλαδή της τάξεως του 2,5%, προβλέπεται να είναι η αύξηση των αξιών στα ακίνητα. Αρκετά χαμηλότερος είναι ο πληθωρισμός, με τον δείκτη να κυμαίνεται στο 1,3% το δωδεκάμηνο που έληξε τον Νοέμβριο. Παρά τις εκτιμήσεις της Zillow για άνοδο των ενοικίων που θα ωθήσει τους Αμερικανούς να αγοράσουν το δικό τους σπίτι, ο δείκτης ιδιοκατοίκησης στις ΗΠΑ υποχώρησε το 64,4% το τρίτο τρίμηνο, αντανακλώντας το χαμηλό 20ετίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης. Το δωδεκάμηνο μέχρι τον Σεπτέμβριο, οι οικίες που ενοικιάζονται αυξήθηκαν κατά 1,2 εκατ. ενώ τα συμβόλαια αγοράς αυξήθηκαν κατά 657.000. Τέλος, το ποσοστό των διαθέσιμων προς ενοικίαση οικιών υποχώρησε στο 7,4% το προηγούμενο τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή