Κρίση των θεσμών εντοπίζει έρευνα του Φόρουμ του Νταβός

Κρίση των θεσμών εντοπίζει έρευνα του Φόρουμ του Νταβός

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εξαιρετικά μειωμένη εμπιστοσύνη της παγκόσμιας κοινής γνώμης σε κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, ΜΜΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις θα αντιμετωπίσουν οι 1.500 διευθύνοντες σύμβουλοι και διευθυντές επιχειρήσεων που συναντώνται από σήμερα έως και το Σάββατο στο Νταβός της Ελβετίας στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Το ετήσιο βαρόμετρο της Edelman Trust καταδεικνύει πως η εμπιστοσύνη στους δημόσιους αυτούς φορείς έχει υποχωρήσει κατά 50% στα 2/3 των χωρών.

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Εντελμαν, επικεφαλής του τομέα δημοσίων σχέσεων της Edelman, είναι εκπληκτική η έλλειψη εμπιστοσύνης, την οποία απέδωσε στα «απρόβλεπτα και αδιανόητα» συμβάντα του 2014. «Αντιδρώντας σε αυτά τα συμβάντα, οι μεγαλύτεροι θεσμοί ανά τον κόσμο φάνηκε να πάσχουν από έλλειψη συντονισμού», τονίζει ο ίδιος. Υπογραμμίζει μάλιστα πως το θέμα δεν είναι η οικονομία, καθώς μέσα στο 2014 δεν μεσολάβησε κάποιος παράγοντας καταστρεπτικός για την οικονομία όπως συνέβη την περίοδο 2008-2009. Ιδιαιτέρως αυξημένη είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ρωσία και Τουρκία. Είναι, άλλωστε, το τρίτο συναπτό έτος που μειώνεται σημαντικά η εμπιστοσύνη στους διευθύνοντες συμβούλους επιχειρήσεων ως αξιόπιστους εκπροσώπους.

Σημειωτέον ότι η σχετική έρευνα καταδεικνύει ανάμεικτα συναισθήματα της κοινής γνώμης σχετικά με την τεχνολογία, που διαδραματίζει έναν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στις ζωές των ανθρώπων. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων εκτιμά πως προχωρεί με υπερβολικά γρήγορους ρυθμούς η τεχνολογική καινοτομία εξαιτίας της απληστίας των επιχειρήσεων και όχι χάρη στην επιθυμία τους να βελτιώσουν τον κόσμο. Είναι, όμως, ανησυχητικό σημάδι για τα παραδοσιακά ΜΜΕ πως οι μηχανές αναζήτησης μέσω Ιντερνετ αναφέρονται από τους περισσότερους ερωτηθέντες ως πιο αξιόπιστες για τη συγκέντρωση πληροφοριών και γενικών ειδήσεων σε σύγκριση με τα παραδοσιακά Μέσα. Σε όλους τους κλάδους, πάντως, οι καταναλωτές επιθυμούν την επιβολή αυστηρότερων ρυθμίσεων σε επιχειρήσεις, αλλά δεν εμπιστεύονται τους κυβερνώντες και δεν ελπίζουν πως αυτοί θα αναπτύξουν και θα εφαρμόσουν τους κατάλληλους κανόνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή