Συμβιβασμός S&P, αμερικανικών αρχών για τα τοξικά ομόλογα

Συμβιβασμός S&P, αμερικανικών αρχών για τα τοξικά ομόλογα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμβιβαστική λύση με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατέληξε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard &Poor’s για να «κλείσει» υπόθεση με κατηγορίες για παραπλανητική βαθμολογία στα ομόλογα στεγαστικών δανείων που οδήγησαν στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09, αποτελώντας τη χειρότερη από το κραχ του ’29. Η S&P θα πληρώσει, επίσης, 19 εκατ. δολάρια στο πλαίσιο συμβιβασμών σε δικαστική διαμάχη με τους γενικούς εισαγγελείς της Νέας Υόρκης και της Μασαχουσέτης. Η S&P κατηγορήθηκε διότι βαθμολόγησε στην ανώτατη κλίμακα έναν τεράστιο όγκο από ομόλογα στεγαστικών δανείων που ήταν καταδικασμένα να καταρρεύσουν και να συμπαρασύρουν στην άβυσσο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τα ομόλογα αυτά εκδόθηκαν από αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες με παρουσία στη Wall Street και βασίζονταν σε στεγαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν σε δανειολήπτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα όταν οι τιμές των ακινήτων είχαν εκτοξευθεί στα ύψη. Οταν έσκασε η φούσκα στην αμερικανική αγορά κατοικίας, πολλά στεγαστικά δάνεια οδηγήθηκαν στο «κόκκινο» και κατέστησαν τα ομόλογα αυτά ζημιογόνα παρά το γεγονός ότι είχαν την ανώτατη βαθμολογία από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Συμμόρφωσης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Αντριου Κερέσνεϊ, δήλωσε χθες ότι «οι επενδυτές στηρίζονται σε οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης όπως είναι η Standard & Poor’s για να προσδιορίσουν την ποιότητα των πιο περίπλοκων τίτλων όπως είναι τα τιτλοποιημένα δάνεια. Ωστόσο, η Standard & Poor’s έθεσε σε προτεραιότητα τα δικά της συμφέροντα, χαλαρώνοντας τα κριτήρια αξιολόγησης αυτών των επενδυτικών τίτλων για να ενισχύσει τη συνεργασία της με τους φορείς που είχαν αναλάβει την έκδοσή τους».

Οπως επεσήμανε η Eπιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η S&P έπρεπε να απολογηθεί για τα κριτήρια με βάση τα οποία εξέδιδε τα ομόλογα στεγαστικών δανείων, αλλά και την ανεπάρκειά της στην παρακολούθηση της αγοράς αυτής ώστε να ενημερώνει τους επενδυτές καταλλήλως για την εξέλιξή τους. Τόσο οι αμερικανικές τράπεζες όσο και οι ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ έχουν τεθεί στο στόχαστρο του υπουργείου Δικαιοσύνης και των εποπτικών αρχών για τις πρακτικές τους πριν και εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-09.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή