Υψηλότερες αποδόσεις από υπολογιστές

Υψηλότερες αποδόσεις από υπολογιστές

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μέλλον υπάρχει το ενδεχόμενο οι διαχειριστές κεφαλαίων να αντιμετωπίσουν μεγάλο ανταγωνισμό από τις μηχανές, εξαιτίας της ραγδαίας εξέλιξης στην τεχνολογία συναλλαγών με τη χρήση αλγορίθμων και της αντικατάστασής τους από υπολογιστές. Συνήθως οι διαχειριστές κεφαλαίων αψηφούν τους κινδύνους όταν λαμβάνουν αποφάσεις για τις επενδύσεις τους. Αντιθέτως, οι υπολογιστές δείχνουν περισσότερο επιφυλακτικοί σε ριψοκίνδυνες κινήσεις, όπως αναφέρουν σε σχετικό δημοσίευμά τους οι Financial Times. Κατά τη Λίντα Μπράγκα, η οποία είναι υπεύθυνη των επενδυτικών κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου BlueTrend, «στο μέλλον oι παραδοσιακές μέθοδοι στη στρατηγική επενδύσεων θα δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με τα λεγόμενα “συστημικά ηλεκτρονικά μοντέλα” και οι διαχειριστές κεφαλαίων θα απειλούνται από τη φθηνότερη και αποδοτικότερη τεχνολογία».

Επεξηγώντας την προσέγγισή της, η κ. Μπράγκα, τόνισε ότι «μέχρι στιγμής συνυπάρχουν άνθρωποι και μηχανές, αλλά προβλέπω στο μέλλον να δεσπόζουν τα συστημικά μοντέλα». Η βραζιλιάνικης καταγωγής Λίντα Μπράγκα, μία από τις λίγες γυναίκες επικεφαλής hedge fund στον κόσμο, αποτυπώνει τις νέες τάσεις στο πεδίο της διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων. Οι διαχειριστές κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου είχαν τη χειρότερη χρονιά τους το 2014. Στον αντίποδα, τα επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, τα οποία διαχειρίζονταν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, εμφάνισαν πολύ καλύτερες επιδόσεις.

Βέβαια, όπως υπογραμμίζει η κ. Μπράγκα, η οποία επινόησε ένα ηλεκτρονικό συστημικό μοντέλο συναλλαγών, οι άνθρωποι μεταφράζουν τις διαθέσεις και την ψυχολογική κατάσταση της αγοράς, ενώ τα συστημικά μοντέλα δεν μπορούν. Tα επενδυτικά της κεφάλαια BlueΤrend, τα οποία χρησιμοποιούν το δικό της συστημικό μοντέλο, είχαν αποδόσεις 12,7% το 2014. Συνολικά τα hedge funds είχαν αποδόσεις 2% κατά μέσον όρο παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια με τις εκτεταμένες παρεμβάσεις κεντρικών τραπεζών στις διεθνείς αγορές, η διαχείριση κεφαλαίων μέσω συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης δεν είχε καλά αποτελέσματα, σημειώνουν οι FT. Ωστόσο, το 2014 αποδείχθηκε κερδοφόρο, εξαιτίας της δυνατότητας διεξαγωγής συναλλαγών εκτός του συμβατικού πλαισίου που κινούνται οι διαχειριστές κεφαλαίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή