Τονωτική ένεση η φθηνή βενζίνη για τη μεσαία τάξη στις Ηνωμένες Πολιτείες

Τονωτική ένεση η φθηνή βενζίνη για τη μεσαία τάξη στις Ηνωμένες Πολιτείες

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «επιστροφή τους στη μεσαία τάξη» μιλούν εκατομμύρια Αμερικανοί, που χάρη στη φθηνή βενζίνη, συνεπακόλουθο του φθηνού πετρελαίου, εξοικονομούν συνολικά 125 δισ. δολάρια. Τουλάχιστον αυτή είναι η εκτίμηση της Goldman Sachs που υπολογίζει πως η κατάρρευση της τιμής της βενζίνης ισοδυναμεί με μια φοροαπαλλαγή αυτού του ύψους. Ετσι, σημαντική μερίδα των Αμερικανών εκφράζεται με ενθουσιασμό για την εξέλιξη, όπως προκύπτει από μια δημοσκόπηση του Bloomberg σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, όπου οι πολίτες δηλώνουν πως αρχίζουν και πάλι να ταξιδεύουν, να τρώνε έξω και να επισκέπτονται τα εμπορικά κέντρα.

Την αισιοδοξία τους τονώνει ιδιαιτέρως η αύξηση της απασχόλησης, που είναι η μεγαλύτερη από το 1999. Την αλλαγή στην ψυχολογία τους σκιαγραφεί το γεγονός ότι ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο επιβραδύνθηκε το τέταρτο τρίμηνο, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 4,3% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξησή τους από το 2006. Είναι, ωστόσο, γεγονός ότι ο ευεργετικός αντίκτυπος στην οικονομία των ΗΠΑ αργεί να γίνει αισθητός όσο φθηνή κι αν είναι η βενζίνη για τους Αμερικανούς. Τον Ιανουάριο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας καταναλωτικών ειδών Family Dollar τόνισε πως η φθηνή βενζίνη «είναι πολύ καλή εξέλιξη για τους πελάτες μας» αλλά αναγνώρισε πως «δεν βλέπουμε ακόμη τις ευεργετικές συνέπειες».

Οπως τονίζει το Bloomberg, ο λόγος είναι πως οι Αμερικανοί επιδεικνύουν κάποια επιφυλακτικότητα καθώς έχουν ώς τώρα παραπλανηθεί επανειλημμένως από εσφαλμένες εντυπώσεις ανάκαμψης. Σύμφωνα, πάντως, με την Goldman Sachs, συνήθως μεσολαβούν περίπου 12 μήνες μέχρις ότου οι καταναλωτές αρχίσουν να δαπανούν στα καταστήματα όσα εξοικονόμησαν από τη φθηνότερη βενζίνη. Αλλωστε, οικονομολόγοι της Barclays επισημαίνουν πως οι Αμερικανοί αποταμιεύουν κατά μέσον όρο το 5% με 6% του εισοδήματός τους και αυτό σημαίνει πως για κάθε δολάριο που εξοικονομούν από τη φθηνή βενζίνη, θα δαπανούν περίπου 95 σεντς. Ετσι η έρευνα του Bloomberg εντόπισε ένα νεαρό ζευγάρι από το Οκλαντ που δαπανά όσα εξοικονομεί από τη βενζίνη για την αγορά ρούχων για τα παιδιά τους. Εντόπισε επίσης μια φοιτήτρια από την Καλιφόρνια που τα διοχέτευσε στην αγορά εκπαιδευτικού υλικού, βιβλίων και κομπιούτερ, αλλά και μια μεσήλικη που αγόρασε ένα εισιτήριο για το Νέο Μεξικό όπου θα επισκεφτεί φίλους καθώς -ελλείψει χρημάτων- δεν έχει μεταβεί εκεί εδώ και 18 χρόνια παρά τις φιλίες της.

Η φθηνή βενζίνη δεν σημαίνει, όμως, το ίδιο για όλους. Στο Χιούστον θυμίζει πως η βιομηχανία σχιστολιθικών υδρογονανθράκων των ΗΠΑ πιθανώς να έχει φθάσει στα όριά της καθώς το πλεόνασμα στη διεθνή αγορά έχει καταστήσει πιο δαπανηρή την άντληση με τη μέθοδο της υδραυλικής ρηγμάτωσης. Για όσους εργάζονται σε αυτή τη βιομηχανία τα τελευταία 30 χρόνια, η δουλειά τελευταία είναι λιγότερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή