Αποδόσεις

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Ανοδικά κινήθηκε χθες το πετρέλαιο, η τιμή του οποίου έχει ενισχυθεί 20% την τελευταία εβδομάδα. Πλέον, οι τιμές του «μαύρου» χρυσού επανήλθαν στα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν στα τέλη του περασμένου έτους. Ετσι το Brent σημείωσε άνοδο κατά περίπου ένα δολάριο στα 57,77 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ανακάμψει συνολικά κατά σχεδόν 18% μέσα σε μία εβδομάδα. Ηταν η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος από το 1998. Το αργό ΗΠΑ σημείωσε επίσης άνοδο κατά ένα δολάριο στα 51,50 δολάρια το βαρέλι. Παρά τη σημαντική ανάκαμψη, πάντως, οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ δηλώνουν πως δεν προβλέπουν για το εγγύς μέλλον επαναφορά των τιμών σε επίπεδα κοντά στα 100 δολάρια βαρέλι. Σημειωτέον ότι την Πέμπτη το βράδυ η Σαουδική Αραβία μείωσε για μια ακόμη φορά τις τιμές της για τους πελάτες της από τις χώρες της Ασίας.

Περιορίζεται η ζήτηση για χρυσό

Δραστική μείωση της κατανάλωσης χρυσού κατά 25% παρατηρήθηκε στην Κίνα κατά το 2014. Βασικός παράγοντας της εξέλιξης αυτής είναι το ότι δεν συνεχίστηκε η κάμψη στην τιμή του πολύτιμου μετάλλου, η οποία τις προηγούμενες χρονιές είχε πυροδοτήσει εκτεταμένες αγορές ράβδων χρυσού, νομισμάτων και χρυσών κοσμημάτων. Ειδικότερα, το παρελθόν έτος η κατανάλωση υποχώρησε στους 886,1 μετρικούς τόνους από τα επίπεδα-ρεκόρ των 1.176,4 μετρικών τόνων το 2013, σύμφωνα με την Ενωση Χρυσού Κίνας. Η δε ζήτηση για τις ράβδους χρυσού μειώθηκε δραστικά κατά 59%, για τα νομίσματα κατά 49% και κατά 6,9% για τα χρυσά κοσμήματα. Υπενθυμίζεται πως η τιμή του πολύτιμου μετάλλου υποχώρησε σε ποσοστό 1,4% το 2014, ενώ οι επενδυτές είχαν αποδυθεί σε μαζικές αγορές μετοχών. Το ζωηρό αυτό ενδιαφέρον τους απομάκρυνε από τον χρυσό, ενώ δυσμενώς για τις επενδύσεις στο μέταλλο λειτούργησε και το ότι το Πεκίνο εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της διαφθοράς. Η εκστρατεία κατά της διαφθοράς έπληξε τη ζήτηση για είδη πολυτελείας. Η διαφορά με το 2013 είναι εμφανέστατη: τότε η κατανάλωση χρυσού στην Κίνα είχε αυξηθεί 41%, ενώ η πτώση στην τιμή του χρυσού είχε φθάσει το 28%.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Mε ψυχραιμία αντέδρασε η εγχώρια αγορά ομολόγων στην απόφαση της ΕΚΤ να μη δέχεται ελληνικά ομόλογα από τις 11 Φεβρουαρίου. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης η μέση τιμή του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κυμάνθηκε στα επίπεδα των 61,75 σεντ του ευρώ με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 9,52%. Στην αρχή της εβδομάδας η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε αναρριχηθεί μέχρι και στο 13%. Η τιμή του 10ετούς γερμανικού ομολόγου κυμάνθηκε στα 101,31 σεντ του ευρώ με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 0,37%. Η αξία των συναλλαγών στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά τίτλων παρέμεινε μέτρια, καθώς δεν ξεπέρασε τα 50 εκατ. ευρώ. Βέβαια θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών πραγματοποιείται στις εξωχρηματιστηριακές πλατφόρμες. Το strip (καλάθι) των 20 νέων ομολόγων διαπραγματεύθηκε με μία μέση τιμή στα 55,25 σεντ ανά ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή