Ανοδος στις αγορές λόγω πετρελαίου

Ανοδος στις αγορές λόγω πετρελαίου

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδική πορεία ακολούθησαν οι περισσότεροι κύριοι διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες την εβδομάδα που διανύσαμε, ευνοούμενοι από την πρόσφατη ενίσχυση των τιμών πετρελαίου. Η άνοδος των τιμών αυτών τις τελευταίες ημέρες εκτιμάται ότι οφείλεται κυρίως στη μείωση της εξορυκτικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, στην αναστολή των επενδύσεων κάποιων εκ των μεγαλύτερων ενεργειακών εταιρειών, στην προσδοκώμενη αύξηση της ζήτησης ύστερα από την πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση καθώς και στους εντεινόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους στη Μέση Ανατολή. Ειδικότερα, η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent ανήλθε σε υψηλό ενός μήνα κοντά στα 59,00 δολάρια ΗΠΑ ανά βαρέλι ύστερα από υποχώρηση στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, 45,20 μόλις πριν από δύο εβδομάδες περίπου. Σε εβδομαδιαία βάση, καταγράφηκε άνοδος περίπου 10%, παραμένοντας ωστόσο 50% χαμηλότερα από τα υψηλά των 115 δολάρια/βαρέλι τον Ιούνιο 2014.

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο έχασε μέρος, αν και περιορισμένο, από τα πρόσφατα κέρδη του μετά τη δημοσίευση ασθενών οικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες, τα οποία δημιούργησαν την εντύπωση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ενδεχομένως καθυστερήσει περισσότερο από όσο αναμένεται να προβεί σε αύξηση των επιτοκίων. Η συνεχιζόμενη διατήρηση περιορισμένων πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες καθώς και η επίσημη ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας μετά τη λήξη της πλέον πρόσφατης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της στις 28 Ιανουαρίου που ανέφερε ότι, μεταξύ άλλων, «οι διεθνείς εξελίξεις» θα επηρεάσουν τον χρόνο που θα αποφασίσει τελικά να εισέλθει σε κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της, επηρέασαν επίσης αρνητικά την πορεία του δολαρίου την εβδομάδα που διανύσαμε. Ως απόρροια των ανωτέρω, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ανήλθε σε υψηλά δύο εβδομάδων κοντά στο 1,1535 έπειτα από πτώση σε χαμηλά 11,5 ετών στο 1,1098 στο τέλος του προηγούμενου μήνα.

Στον αντίποδα, οι περισσότερες κύριες Κεντρικές Τράπεζες παγκοσμίως συνεχίζουν να ακολουθούν πολιτική νομισματικής χαλάρωσης, προκειμένου να στηρίξουν τις εγχώριες οικονομίες τους και να αντιμετωπίσουν αποπληθωριστικούς κινδύνους. Χαρακτηριστικά, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας μείωσε απρόσμενα το βασικό παρεμβατικό της επιτόκιο, για πρώτη φορά έπειτα από περίπου ενάμιση χρόνο, κατά 25 μονάδες βάσης στο νέο ιστορικό χαμηλό 2,25% την Τρίτη.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή