Ανησυχίες επενδυτών από την άνοδο του Podemos

Ανησυχίες επενδυτών από την άνοδο του Podemos

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πέντε από τις τελευταίες έξι εβδομάδες τα ομόλογα του ισπανικού Δημοσίου δεν τα πηγαίνουν τόσο καλά όσο εκείνα του ιταλικού Δημοσίου, των οποίων οι αποδόσεις υποχωρούν. Ο λόγος είναι η ανησυχία των επενδυτών ότι η άνοδος του κόμματος Podemos, που εναντιώνεται στη λιτότητα, θα μπορούσε να προκαλέσει στην Ισπανία παρόμοια κατάσταση με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.

Το Podemos, που έχει υποσχεθεί αναδιάρθρωση του χρέους της Ισπανίας ύψους 1,1 τρισ. δολ., διεύρυνε το προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις έναντι του Λαϊκού Κόμματος του πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι. Στην Ιταλία, αντιθέτως, που επίσης κινδυνεύει από πολιτική κρίση, εξελέγη νέος πρόεδρος ο Σέρτζιο Ματαρέλα με τη στήριξη του πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντζι. Η εκλογή του αποτέλεσε νίκη του Ιταλού πρωθυπουργού, καθώς με αυτήν ξεπεράστηκαν οι εντάσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού. Σύμφωνα με τον Λούκα Κατζουλάνι, αναλυτή της UniCredit SpA, «ο συσχετισμός που κάνουν οι επενδυτές είναι πως η επόμενη χώρα με ισχυρό κίνημα κατά της λιτότητας θα είναι η Ισπανία». Η απόδοση των δεκαετών ομολόγων της Ισπανίας σημείωσε άνοδο μιας μονάδας βάσης στο 1,46%. Την ίδια αύξηση σημείωσε και η απόδοση των δεκαετών ιταλικών που, όμως, στη διάρκεια της εβδομάδας υποχώρησαν συνολικά κατά 4 μ.β. στο 1,55%. Η απόκλιση, το γνωστό spread, ανάμεσα στην απόδοση των ισπανικών ομολόγων κι εκείνη των ιταλικών έχει μειωθεί σε εννέα μονάδες βάσης από τις 17 μ.β. στις οποίες βρισκόταν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και περισσότερες από 30 μ.β. από τα επίπεδα του τέλους Δεκεμβρίου.

Προ μιας εβδομάδας, ο ηγέτης του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, υποσχέθηκε ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών αναδιάρθρωση του ισπανικού χρέους αν νικήσει στις εκλογές το φθινόπωρο. Κάτι τέτοιο, πάντως, κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι, καθώς κανένα από τα σημαντικότερα κόμματα δεν έχει δημοτικότητα πάνω από 28%, σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση του CIS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή