Θετικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια

Θετικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά κινήθηκαν τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια την εβδομάδα που διανύσαμε ύστερα από την ανακοίνωση για συμφωνία εκεχειρίας και παροχή οικονομικής στήριξης στην Ουκρανία. Η προσδοκία για ενδεχόμενη επίτευξη αρχικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 16 Φεβρουαρίου, επίσης ευνόησε το επενδυτικό κλίμα. Χαρακτηριστικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 ανήλθε σε υψηλά επταετίας, ενώ σημαντικά κέρδη κατέγραψε και ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σημειώνοντας εβδομαδιαία αύξηση περίπου 10% και αγγίζοντας ενδοσυνεδριακά την Παρασκευή υψηλά δύο μηνών λίγο πάνω από τις 900 μονάδες. Παράλληλα, ο γερμανικός δείκτης DAX ξεπέρασε την Παρασκευή για πρώτη φορά στην ιστορία του τις 11.000 μονάδες, ύστερα από την ανακοίνωση για αύξηση του πραγματικού ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ της χώρας 0,7% σε τριμηνιαία βάση το τελευταίο τρίμηνο του 2014, υψηλότερα από τη μέση εκτίμηση της αγοράς για άνοδο 0,3%.

Μεγαλύτερο του αναμενόμενου ρυθμό αύξησης παρουσίασε και το ΑΕΠ της Ολλανδίας την ίδια χρονική περίοδο, ενώ βελτιωμένη εικόνα παρουσίασε και η οικονομία της Ισπανίας, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία δημοσιεύτηκαν πριν από δύο εβδομάδες. Τα αντίστοιχα αναιμικά στοιχεία για την οικονομία της Γαλλίας, τη δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη, καθώς και αυτά της Ιταλίας που υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στο σύνολό της παραμένει αμφίρροπη, δεν κατάφεραν να επηρεάσουν τη γενικότερη θετική εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, δεδομένου ότι η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εκτιμάται ότι ενδεχομένως λειτουργήσουν υποβοηθητικά.

Η απρόσμενη απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Σουηδίας να προχωρήσει σε μείωση του επιτοκίου σε αρνητική περιοχή (-0,10% από 0,00% προηγουμένως), να υιοθετήσει πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων συνολικού ύψους 10 δισ. προκειμένου και να δεσμευτεί να διατηρήσει το επιτόκιο σε αρνητικά επίπεδα μέχρι ο πληθωρισμός να ανέλθει κοντά στον επίσημο στόχο του 2%, επηρέασαν επίσης θετικά τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου. Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ παρέμεινε σε ανοδική πορεία έναντι των άλλων κύριων νομισμάτων την εβδομάδα που διανύσαμε, με τη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/δολάριο να ανέρχεται σε εβδομαδιαίο υψηλό κοντά στο 1.1440 την Παρασκευή, ευνοημένη από τις ανακοινώσεις ασθενέστερων των αναμενόμενων στοιχείων στις ΗΠΑ για τις νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας και λιανικών πωλήσεων.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή