Πληθωρισμός στην Ιαπωνία για πρώτη φορά μετά το 1997

Πληθωρισμός στην Ιαπωνία για πρώτη φορά μετά το 1997

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα στοιχεία για την ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2014 αποδείχτηκαν χθες κατώτερα των προσδοκιών, ωστόσο, το θετικό νέο είναι η επιστροφή του πληθωρισμού για πρώτη φορά από το 1997.

Μετά δύο τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης, η ιαπωνική οικονομία επέστρεψε το τέταρτο τρίμηνο στην ανάπτυξη με ρυθμό 2,2% σε ετήσια βάση, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της χώρας. Τα δύο προηγούμενα τρίμηνα είχε συρρικνωθεί εξαιτίας της απόφασης για αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων από το 5% στο 8% που είχε ληφθεί τον Απρίλιο. Οι οικονομικοί αναλυτές είχαν προβλέψει ρυθμό ανάπτυξης 3,7%, συνεπώς η ανάπτυξη με ρυθμό 2,2% προκάλεσε απογοήτευση, ενώ παράλληλα δείχνει πόσο δύσκολη είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης Αμπε να βγάλει τη χώρα από δύο δεκαετίας στασιμότητας. «Η Ιαπωνία κατάφερε να βγει από την ύφεση, αλλά μιλάμε για μέτριο ρυθμό επέκτασης της ανάπτυξης», σχολίασε στο Bloomberg ο κ. Ιζούμι Ντεβαλιέ, οικονομολόγος της HSBC με έδρα το Χονγκ Κονγκ. «Δεν είναι αυτή η εικόνα μιας οικονομίας που έχει πολύ ζωή μέσα της» προσέθεσε. Σε μεγάλο βαθμό η ανάκαμψη υπονομεύτηκε από τις αδύναμες επενδύσεις και την κατανάλωση. Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε μόλις κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο ενώ η πρόβλεψη ήταν 0,7%. Ακόμη χειρότερα οι επενδύσεις αυξήθηκαν μόλις κατά 0,1% μετά από δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης, γεγονός που σημαίνει πως η άκρως επιθετική νομισματική πολιτική που ακολουθεί η ιαπωνική κεντρική τράπεζα δεν έχει ακόμη πείσει τις εταιρείες να αυξήσουν τις επενδύσεις τους.

Δύο κρίσιμοι παράγοντες για την ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας το 2015 θα είναι η αύξηση των μισθών και της κατανάλωσης, αλλά και η πορεία των ιαπωνικών εξαγωγών σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον μειωμένων προσδοκιών και ζήτησης. Για το οικονομικό έτος 2015 (αρχίζει τον Απρίλιο) η BoJ προβλέπει ανάπτυξη 2,1% του ΑΕΠ, ενώ το 2014 η ιαπωνική οικονομία έμεινε στάσιμη εξαιτίας της ύφεσης που προκάλεσε η αύξηση του φόρου πωλήσεων. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Ακίρα Αμαρι εκτίμησε χθες ότι θα εξακολουθήσουν να βελτιώνονται η απασχόληση και τα εισοδήματα, κάτι που θα βοηθήσει την ανάπτυξη της οικονομίας. Τα αυξημένα εταιρικά κέρδη πρέπει να οδηγήσουν σε αύξηση των μισθών τόνισε ο κ. Ακίρα. Στη διάρκεια του Φεβρουαρίου, η αυτοκινητοβιομηχανία Nissan αναθεώρησε προς το καλύτερο την πρόβλεψη για την ετήσια κερδοφορία της χάρη στην υποτίμηση του ιαπωνικού γιεν και στην αύξηση των πωλήσεων στην αμερικανική αγορά. Η δε Toyota ανακοίνωσε ότι μπορεί να φτάσει σε κερδοφορία ρεκόρ, ύψους 2,1 τρισ. γιεν για το τρέχον οικονομικό έτος.

Ωστόσο, η επιστροφή του πληθωρισμού στην Ιαπωνία για πρώτη φορά από το 1997 αποτελεί σημαντικό λόγο αισιοδοξίας. «Επιτέλους, η ιαπωνική οικονομία αρχίζει να επιστρέφει σε κανονική κατάσταση, καθώς δραπετεύει από τον αποπληθωρισμό» λέει στο Bloomberg ο κ. Μασαγιούκι Κιτσικάβα, αναλυτής της Bank of America. Ο αποπληθωριστής ΑΕΠ αυξήθηκε το 2014 κατά 1,6% για πρώτη φορά από το 1997 οπότε και είχε αυξηθεί κατά 0,6%. Αναμφίβολα η ενίσχυση του πληθωρισμού οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση του φόρου πωλήσεων (όπως είχε συμβεί και το 1997). Ωστόσο, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η αύξηση των ονομαστικών μισθών κατά 1,8% το 2014. Αν συνεχιστεί η ονομαστική αύξηση των μισθών, όλοι ελπίζουν ότι θα αυξηθεί και η κατανάλωση η οποία αποτελεί περίπου το 60% του ιαπωνικού ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή