Σε επίπεδα ρεκόρ το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης

Σε επίπεδα ρεκόρ το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σημαντική εξασθένηση του ευρώ, η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και οι περιορισμένες εισαγωγές οδήγησαν το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης σε ρεκόρ τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Πόσο ασθενική παραμένει η οικονομία φαίνεται από το γεγονός ότι οι εισαγωγές αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο κατά μόλις 1% σε σχέση με τον Νοέμβριο, προφανώς εξαιτίας της ασθενικής εσωτερικής ζήτησης, τη στιγμή που οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 8%.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης αυξήθηκε στα 24,3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, από 21,2 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο. Σε ετήσια βάση οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 2% τον Δεκέμβριο του 2014 και οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1%. Συνολικά το 2014 το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης αυξήθηκε στα 194,8 δισ. ευρώ από 152,3 δισ. ευρώ που ήταν το 2013 εξαιτίας της αύξησης των εξαγωγών κατά 2%, τη στιγμή που οι εισαγωγές παρέμειναν στάσιμες. Η εξασθένηση του ευρώ έναντι του δολαρίου βοήθησε σημαντικά τους εξαγωγείς της Ευρωζώνης καθιστώντας περισσότερο ανταγωνιστικά τα προϊόντα τους. Σημαντική ώθηση στο εμπορικό πλεόνασμα για ολόκληρο το 2014 έδωσε και η πτώση της τιμής του πετρελαίου. Το ενεργειακό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης μειώθηκε στα 309,8 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2014 σε σχέση με έλλειμμα ύψους 348,5 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Για την Ευρωζώνη το έλλειμμα του ενεργειακού ισοζυγίου μειώθηκε στα 256,7 δισ. ευρώ από 292,5 δισ. ευρώ τους πρώτους έντεκα μήνες του 2013.

Βεβαίως, το μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης αποτελεί σημαντική ανισορροπία, δεδομένου ότι χρηματοδοτείται από τα εμπορικά ελλείμματα άλλων χωρών, κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον. Παράλληλα σημαίνει ότι η εσωτερική ζήτηση στην Ευρωζώνη είναι ασθενική. Μεγάλες ανισορροπίες υπάρχουν και στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως φαίνεται από τα στοιχεία για το συνολικό εμπόριο το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2014. Το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα καταγράφεται στη Γερμανία και φτάνει τα 201,8 δισ. ευρώ, σημαντικά αυξημένο από τα 182,2 δισ. ευρώ τους πρώτους έντεκα μήνες του 2013. Ακολουθεί η Ολλανδία με πλεόνασμα ύψους 57,5 δισ. ευρώ, σχεδόν απαράλλακτο σε σχέση με το πλεόνασμα του 2013. Το τρίτο μεγαλύτερο πλεόνασμα (σε απόλυτους αριθμούς) καταγράφεται στην Ιταλία και ανέρχεται στα 37,1 δισ. ευρώ από 25,8 δισ. ευρώ το 2013. Ακολουθεί η Ιρλανδία με πλεόνασμα ύψους 32,2 δισ. ευρώ, η Τσεχία με πλεόνασμα ύψους 15,4 δισ. ευρώ και το Βέλγιο με πλεόνασμα 13,6 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα καταγράφεται στη Βρετανία με 121,1 δισ. ευρώ, και ακολουθούν η Γαλλία (67,5 δισ. ευρώ), η Ισπανία (23 δισ.) και η Ελλάδα (18,9 δισ.). Οσον αφορά τις εξαγωγές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι μεγαλύτερες αυξήσεις αφορούν την Κίνα (11%), τη Νότιο Κορέα (8%) και τις ΗΠΑ (6%). Οσον αφορά τις ευρωπαϊκές εισαγωγές, οι μεγαλύτερες προήλθαν από τη Νότιο Κορέα και την Κίνα (8%) και ακολουθεί η Τουρκία (7%). Η σημαντικότερη μείωση ευρωπαϊκών εξαγωγών καταγράφεται προς την Ελβετία (18%), τη Ρωσία (13%) και τη Βραζιλία (8%). Παράλληλα οι ευρωπαϊκές εισαγωγές μειώθηκαν περισσότερο από τη Ρωσία (10%), τη Νορβηγία (7%) και τη Βραζιλία (6%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή