Τριετή παράταση για μείωση ελλείμματος ζητεί τώρα η Γαλλία

Τριετή παράταση για μείωση ελλείμματος ζητεί τώρα η Γαλλία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γαλλική κυβέρνηση έχει ζητήσει νέα παράταση, αυτή τη φορά τριετή, ώστε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποκαλύψει, στις αρχές Μαρτίου, κατά πόσον είναι επαρκή τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση του κ. Ολάντ ή αν θα απαιτήσει νέα. Ενδεχόμενη επιβολή προστίμου για αθέτηση υποχρεώσεων θεωρείται ανήκουστη, δεν έχει επιβληθεί ποτέ στην ιστορία της Ε.Ε. και αναμφίβολα θα αποτελούσε πολιτική βόμβα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, έστειλε επιστολή στην Κομισιόν αναλύοντας μέτρα που θα πάρει η γαλλική κυβέρνηση, ώστε να μειώσει το ονομαστικό δημοσιονομικό της έλλειμμα. Ωστόσο, αυτά τα μέτρα δεν επαρκούν ώστε η Γαλλία να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2015, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση Ολάντ το 2013, όταν είχε λάβει διετή παράταση. Σύμφωνα με τη «Handelsblatt» ο Γερμανός, ο Ισπανός και ο Πορτογάλος επίτροπος αναμένεται να ταχθούν κατά νέας τριετούς παράτασης, που θα επιτρέψει στη γαλλική κυβέρνηση να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% στα τέλη του 2017, όπως είχε ανακοινώσει μονομερώς η κυβέρνηση Ολάντ όταν κατέθεσε τον προϋπολογισμό του 2015, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Η Γαλλία εκπληρώνει πάντοτε τις δεσμεύσεις της… και αυτό θα κάνει τους επόμενους μήνες και χρόνια» δήλωσε, χθες, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, όταν ρωτήθηκε σχετικά μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι. Γαλλία και Ιταλία θα αναλάβουν και οι δύο δράση, ώστε να ενισχύσουν την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προσέθεσε ο κ. Ολάντ. «Εξαιτίας αυτής της προσπάθειας για την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις, μπορούμε να ακολουθήσουμε το δικό μας ρυθμό μείωσης του ελλείμματος, ακόμη και αν η διαδικασία βρίσκεται υπό εξέλιξη και δεν θα αμφισβητηθεί», τόνισε ο κ. Ολάντ. Προ τριμήνου, ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε ζητήσει προσωπικά από τους κ. Ολάντ και Ρέντσι να δεσμευτούν για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ώστε η Κομισιόν να είναι σε θέση να κάνει τα «στραβά μάτια» σε σχέση με τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή