Νέα διετή παράταση στη Γαλλία για να πετύχει τον στόχο του ελλείμματος

Νέα διετή παράταση στη Γαλλία για να πετύχει τον στόχο του ελλείμματος

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα παράταση δύο ετών, έως τα τέλη του 2017, παραχώρησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Γαλλία ώστε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Η γαλλική κυβέρνηση απέφυγε την επιβολή προστίμου, ωστόσο η Κομισιόν απαίτησε από το Παρίσι νέα μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις. Την τελική απόφαση για τη χορήγηση της τρίτης παράτασης την τελευταία επταετία θα κληθεί να πάρει το Eurogroup το επόμενο διάστημα, ωστόσο θεωρείται τελείως απίθανο να απορρίψει την πρόταση της Επιτροπής.

«Είναι σαφές ότι η Γαλλία θα πρέπει να ενισχύσει την προσπάθειά της όσον αφορά τα δημοσιονομικά και τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος είναι αρμόδιος για το ευρώ. Πλέον, η γαλλική κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της δύο επιπλέον χρόνια, μέχρι το τέλος του 2017, ώστε να μειώσει το ονομαστικό δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ). Από το 2001 η γαλλική κυβέρνηση έχει καταφέρει μόνο δύο χρονιές να διατηρήσει το ονομαστικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Τα τελευταία χρόνια η Κομισιόν έχει δώσει τρεις φορές παράταση στη Γαλλία. Η πρώτη μονοετής παράταση είχε δοθεί στην κυβέρνηση Σαρκοζί, η δεύτερη, διετής παράταση, δόθηκε το 2013 και έληγε στο τέλος του 2015 και η νέα λήγει στο τέλος του 2017 και όχι στο τέλος του 2018 όπως είχε ζητήσει την περασμένη εβδομάδα το Παρίσι. Ωστόσο η Κομισιόν ζήτησε από τη γαλλική κυβέρνηση να μειώσει το διαρθρωτικό της έλλειμμα (δεν περιλαμβάνεται η επίπτωση του οικονομικού κύκλου και τα εφάπαξ μέτρα) κατά 0,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια από 0,3% που έχει προγραμματίσει το Παρίσι.

Στην προσπάθειά του να αποφύγει μια κατά μέτωπο σύγκρουση με τη Γαλλία επιβάλλοντάς της πρόστιμο για παραβίαση του ΣΣΑ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ζήτησε τον περασμένο Δεκέμβριο προσωπικά από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να προωθήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε η Κομισιόν να κάνει τα «στραβά μάτια». Η αλήθεια είναι ότι η επιβολή προστίμου ίσου με το 0,2% του ΑΕΠ (στην περίπτωση της Γαλλίας περίπου 4 δισ. ευρώ τον χρόνο) δεν έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία της Ε.Ε. Και θα ισοδυναμούσε με πολιτική βόμβα.

Κατά σύμπτωση, μία ώρα προτού η Κομισιόν ανακοινώσει την απόφασή της για χορήγηση νέας παράτασης στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων μετά τη συνάντησή του με την ηγεσία των εργατικών συνδικάτων και των εργοδοτικών ενώσεων. «Η χώρα μας χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της και θα εξακολουθήσει να πιέζει για την εφαρμογή τους», είπε ο κ. Βαλς. Προσέθεσε ότι θα φέρει σχέδιο νόμου που θα περιλαμβάνει τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στις αρχές Απριλίου, ωστόσο δεν προσδιόρισε πότε αναμένει να ψηφιστεί. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν διαβεβαίωνε την ίδια στιγμή ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απαίτηση της Επιτροπής για μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος το 2015. Υποστήριξε δε ότι η εξασθένηση του ευρώ, η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού και οι ρεαλιστικοί στόχοι για μείωση του ελλείμματος υποστηρίζουν την επιστροφή της ανάπτυξης στη Γαλλία. Μαζί με τη Γαλλία τα πρόστιμα γλίτωσαν επίσης η Ιταλία και το Βέλγιο, των οποίων το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να αυξάνεται.

Πέρα από τα δημοσιονομικά προβλήματα, η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες και τις αποφάσεις της για την αντιμετώπιση των λεγόμενων υπερβολικών οικονομικών ανισορροπιών. Περιέργως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ζήτησε την ανάληψη δράσης από τη Γερμανία, της οποίας το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι υπερβολικό σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει θεσπίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί κάλεσε χθες τη Γερμανία να ενισχύσει τις επενδύσεις ώστε να καταστήσει βιώσιμη την ανάπτυξη της οικονομίας της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή