Θετικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια

Θετικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν οι περισσότεροι κύριοι διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες την εβδομάδα που διανύσαμε ύστερα από τη σύναψη συμφωνίας της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της για τετράμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασής της και, στη συνέχεια, την έγκριση από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης της πρώτης λίστας των μεταρρυθμιστικών μέτρων που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση. Τα σχόλια της επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζάνετ Γέλεν, κατά την ομιλία της στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας, τα οποία ενίσχυσαν τις προσδοκίες της αγοράς πως η Fed δεν θα βιαστεί να προβεί σε αύξηση των επιτοκίων, συνέβαλαν θετικά στη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου. Παράλληλα, τα περισσότερα οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη τις τελευταίες ημέρες αιφνιδίασαν θετικά καθώς και πληθώρα εταιρικών αποτελεσμάτων. Χαρακτηριστικά, στη Wall Street, οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones βρέθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά καταγράφοντας την καλύτερη μηνιαία επίδοση από τον Οκτώβριο 2011.

Στις αγορές της Ασίας, ο ιαπωνικός Nikkei άγγιξε νέα υψηλά 15 ετών, ενώ στην Ευρώπη ο STOXX Europe 600 ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, σημειώνοντας σωρευτικά κέρδη 14%, περίπου, τους δύο πρώτους μήνες του 2015. Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο ΗΠΑ ενισχύθηκε την εβδομάδα που διανύσαμε βρίσκοντας στήριξη στα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία Ιανουαρίου για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών, γεγονός που αποτελεί ένδειξη της ανθεκτικότητας των αμερικανικών εξαγωγών παρά το ισχυρό δολάριο. Παράλληλα, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ δ΄ τριμήνου για το 2014 αναθεωρήθηκε καθοδικά στο 2,2% ετησίως κυρίως λόγω του υψηλότερου εμπορικού ελλείμματος, έναντι 2,6% που ήταν η αρχική εκτίμηση. Εντούτοις, παρέμεινε υψηλότερα από τη μέση πρόβλεψη της αγοράς για υποχώρηση στο 2,0% από 5,0% το προηγούμενο τρίμηνο.

Τα στοιχεία πληθωρισμού των ΗΠΑ για τον μήνα Ιανουάριο, που έδειξαν αρνητικό ρυθμό αύξησης του κύριου δείκτη τιμών καταναλωτή για πρώτη φορά από τα τέλη του 2009, αγνοήθηκαν δεδομένου ότι η εξέλιξη αυτή οφειλόταν κυρίως στη μείωση των τιμών πετρελαίου, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες έχουν παρουσιάσει σχετική ανάκαμψη. Η κυρία Γέλεν άφησε να εννοηθεί ότι η Fed θα εισέλθει σε κύκλο αύξησης των επιτοκίων της υπό την προϋπόθεση ότι θα ικανοποιηθούν δύο όροι: (α) Η αγορά εργασίας θα συνεχίσει να βελτιώνεται και (β) ο πληθωρισμός θα παρουσιάσει ανοδικές τάσεις τους επόμενους μήνες, στηρίζοντας την εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας για ενίσχυσή του μεσοπρόθεσμα προς τον στόχο του 2,0%.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης & έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή