Ασθμαίνουν οι τρεις πυλώνες ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας

Ασθμαίνουν οι τρεις πυλώνες ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραγδαία επιβράδυνση σημειώνουν πλέον οι ισχυρότεροι και πλέον καθοριστικοί μοχλοί της ανάπτυξης στην οικονομία της Κίνας επιτείνοντας την ανάγκη για περαιτέρω μέτρα τόνωσης και εξωθώντας την κεντρική τράπεζα να προσανατολίζεται σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Βιομηχανική παραγωγή, λιανικές πωλήσεις και αγορά στέγης, οι τρεις βασικοί πυλώνες στους οποίους οφείλει η κινεζική οικονομία τους διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης της περασμένης δεκαετίας κινήθηκαν και οι τρεις σε επίπεδα κάτω από τις προβλέψεις τους δύο πρώτους μήνες του έτους. Δεδομένου, άλλωστε, ότι έχουν προηγηθεί τα στοιχεία που φέρουν τον πληθωρισμό των τιμών παραγωγού να επιβραδύνεται περαιτέρω τον Φεβρουάριο, στελέχη της κεντρικής τράπεζας διαβλέπουν την προοπτική περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Η βιομηχανική παραγωγή ειδικότερα, που θεωρείται βαρόμετρο της ευρύτερης οικονομικής ανάπτυξης, σημείωσε τους πρώτους δύο μήνες του έτους αύξηση 6,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό που έχει σημειώσει από το 1995 αν εξαιρεθεί η περίοδος της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς τον Δεκέμβριο του 2008 η βιομηχανική παραγωγή στο «εργαστήριο του κόσμου», όπως έχει χαρακτηρισθεί η Κίνα, σημείωσε ελεύθερη πτώση μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και τη συνεπακόλουθη κατάρρευση της παγκόσμιας ζήτησης. Ο Κιαν Γινγκουί, μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας τονίζει πως οι επόμενες κινήσεις για την τόνωση της οικονομίας θα εξαρτηθούν από την πορεία του πληθωρισμού τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Σχολιάζοντας τα τελευταία στοιχεία ο Λι Γκανγκ Λιου, οικονομολόγος στην ΑΝΖ, δήλωσε στο Reuters πως «τα στοιχεία αιφνιδίασαν την αγορά και καταδεικνύουν πως η αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του έτους ενδέχεται να είναι μικρότερη του 7%». Ο ίδιος συνιστά στο Πεκίνο επιθετική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, ενώ προεξοφλεί νέα μείωση του ποσοστού των καταθέσεων που οφείλουν να διατηρούν οι τράπεζες στα ταμεία της κεντρικής τράπεζας.

«Πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως θα συνεχισθούν οι αποπληθωριστικές πιέσεις και αν συμβεί αυτό θα είναι αναμενόμενη μια χαλάρωση της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας» τόνισε ο κ. Λι. Ο ίδιος εκτιμά πως οι κινεζικές αρχές μπορούν να αποδεχθούν έναν πληθωρισμό της τάξης του 1% ώς 2%, που είναι σαφώς χαμηλότερος από τον στόχο της κυβέρνησης για αυξήσεις τιμών της τάξης του 3%. Ταυτοχρόνως, η κινεζική αγορά ακινήτων εμφανίζει εμφανή σημάδια κόπωσης με τις πωλήσεις κατοικιών να σημειώνουν πτώση 16,3% τους πρώτους δύο μήνες του έτους μετά την υποχώρηση κατά 7,6% που έχουν καταγράψει ήδη από τον Δεκέμβριο. Στην τόνωση της εν λόγω αγοράς, που υφίσταται μόλις από το 1990 όταν η κινεζική ηγεσία ιδιωτικοποίησε για πρώτη φορά τις κατοικίες, αποσκοπεί σειρά μέτρων που έχει λάβει τους τελευταίους μήνες το Πεκίνο με σημαντικότερη την πρόσφατη μείωση του ποσοστού των καταθέσεων που οφείλουν να διατηρούν οι τράπεζες της χώρας στα ταμεία της κεντρικής τράπεζας αλλά και τη γενικότερη χαλάρωσης των ρυθμίσεων που επιτρέπουν την αύξηση του δανεισμού από τις κινεζικές τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά τις λιανικές πωλήσεις, σημείωσαν τους πρώτους δύο μήνες του έτους αύξηση κατά 10,7% καταγράφοντας επιβράδυνση από το 11,9% του Δεκεμβρίου. Η επιβράδυνση στον τομέα αυτόν αντανακλά τον βαθμό στον οποίο έχει κατορθώσει το Πεκίνο να υλοποιήσει τον εξαγγελθέντα στόχο του για αλλαγή μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης και στροφή στην εγχώρια ζήτηση, την αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης και γενικότερα τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Κινέζων. Τα τελευταία στοιχεία σε συνδυασμό κατατείνουν σε μια περαιτέρω επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας σε έναν ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 7% για το τρέχον έτος μετά το 7,4% στο οποίο περιορίστηκε η ανάπτυξη το 2014, με αποτέλεσμα να ωχριά μπροστά στα διψήφια νούμερα που είχε σημειώσει την περασμένη δεκαετία. Σύμφωνα με το ΔΝΤ ο ρυθμός ανάπτυξης της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο δεν θα υπερβεί το 6,8% φέτος και το 6,5% το επόμενο έτος και είναι η πρώτη φορά που το Ταμείο προβλέπει χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για την Κίνα από εκείνον για τη δεύτερη ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ασίας, την Ινδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή