Αποδόσεις

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Υποχωρούσαν χθες το μεσημέρι οι τιμές του Brent και του αμερικανικού αργού εξαιτίας της δήλωσης του υπουργού Πετρελαίου του Κουβέιτ ότι ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να διατηρήσει τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής αλλά και του γεγονότος ότι τα αμερικανικά αποθέματα ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο τω τελευταίων 80 και πλέον ετών. Το Brent υποχωρούσε κατά 0,77% με την τιμή να κυμαίνεται γύρω από τα 54 δολάρια το βαρέλι. Ομοίως υποχωρούσε και το αμερικανικό αργό με την τιμή να διαμορφώνεται στα 43,65 δολάρια το βαρέλι κατά 0,71% χαμηλότερη απ’ ό,τι την Πέμπτη. Το Brent βρίσκεται καθ’ οδόν για την τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία υποχώρησή του και το αμερικανικό αργό για την πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα πτώσης της τιμής.

Ανακάμπτει η τιμή του χρυσού

Ανοδικά κινήθηκε η τιμή του χρυσού χθες, σημειώνοντας σε εβδομαδιαία βάση άνοδο για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο όταν και επικρατούσαν ανησυχίες στην αγορά ότι η Fed θα αργήσει να αυξήσει τα επιτόκια. Χθες η τιμή του χρυσού διαμορφώθηκε στα 1.171 δολάρια η ουγγιά εν συγκρίσει με τα 1.171,18 δολάρια η ουγγιά την Πέμπτη. Από την αρχή της εβδομάδας ο χρυσός έχει ενισχυθεί κατά 1,1%. Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Μαρτίου είχε υποχωρήσει στα επίπεδα ναδίρ από την 1η Δεκεμβρίου 2014 των 1.142,92 δολαρίων η ουγγιά, κλείνοντας δύο εβδομάδες με ζημίες. Κατά την Τζάνετ Γιέλεν, την πρόεδρο της Fed, η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ έχει καταστεί ηπιότερη και ο πληθωρισμός παραμένει κάτω των επιθυμητών επιπέδων. Η αύξηση των επιτοκίων θα είναι εποικοδομητική, όταν η Fed διαπιστώσει βελτίωση στην αγορά εργασίας. Αναφέρεται επ’ αυτού ότι η αύξηση των επιτοκίων περιορίζει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον χρυσό, επειδή το μέταλλο προσφέρει εν γένει αποδόσεις μόνον με την αύξηση της τιμής του. Ως συνέπεια, οι επενδυτές στρέφονται σε περιουσιακά στοιχεία με καλύτερες προοπτικές αποδόσεων, όπως είναι τα ομόλογα.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Επιδεινώθηκε και αυτή την εβδομάδα η εικόνα στην εγχώρια αγορά κρατικών ομολόγων, η οποία έχει αποκοπεί εντελώς από το ράλι της υπόλοιπης Ευρωζώνης όπου οι αποδόσεις υποχώρησαν αισθητά. Να αναφέρουμε ότι το βράδυ της Πέμπτης η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε φθάσει το 11,70%, στο 5ετές ομόλογο η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 17,40% και στο 3ετές ομόλογο η απόδοση κυμάνθηκε στο 23,40%. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης την Παρασκευή η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ανήλθε στο 12,14%. Η απόδοση του 3ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφωνόταν στο 24% και η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου είχε ανοίξει τη συνεδρίαση με απόδοση στο 17,40%. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ήταν στο 0,19%, του 10ετούς γαλλικού στο 0,45%, του ιταλικού στο 1,26% και του ιρλανδικού στο 0,81%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή