Απόβαση Κινέζων μεγιστάνων στη Βρετανία

Απόβαση Κινέζων μεγιστάνων στη Βρετανία

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα συνεχισθούν και το τρέχον έτος οι μεγάλες εκροές κεφαλαίων από την Κίνα που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια, με τους βαθύπλουτους Κινέζους να αγοράζουν πανάκριβες επαύλεις συνοδευόμενες από πανάκριβες άδειες παραμονής κατά προτίμηση στη Βρετανία.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας δεδομένων Wealth-X, ο αριθμός των βαθύπλουτων Κινέζων που θα εγκαταλείψουν τη χώρα θα αυξηθεί κατά 40% στη διάρκεια του τρέχοντος οικονομικού έτους που για την Κίνα άρχισε μόλις στις 19 Φεβρουαρίου. Η ίδια έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως θα αυξηθούν κατά 5% οι τοποθετήσεις μεγάλου πλούτου Κινέζων σε ξένες επιχειρήσεις, ενώ θα αυξηθεί ο πλούτος στη χώρα κατά 80 δισ. δολάρια. Παράλληλα, όμως, προβλέπει πως θα μειωθούν κατά 4% οι δαπάνες των Κινέζων σε είδη πολυτελείας εξαιτίας της εκστρατείας του Πεκίνου κατά της διαφθοράς.

Κι ενώ θα εξακολουθήσει να αυξάνεται ο μεγάλος ιδιωτικός πλούτος με τους βαθύπλουτους Κινέζους να συγκεντρώνουν πλούτη, με ταχύτερους ρυθμούς θα αυξηθεί ο δημόσιος πλούτος. Παράλληλα, θα αυξηθεί η φιλανθρωπία στην Κίνα με μια αύξηση κατά 24% των ιδιωτικών φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.

Σε ό,τι αφορά το περασμένο έτος, στους πρώτους εννέα μήνες περισσότεροι από 300 Κινέζοι επενδυτές έκαναν αίτηση στη Βρετανία για την ειδική βίζα και άδεια παραμονής που χορηγείται σε ξένους όταν επενδύουν στη χώρα ποσό ύψους δύο εκατ. στερλινών, αντίστοιχο των τριών εκατ. δολαρίων. Η Βρετανία παραμένει ο προσφιλέστερος προορισμός των βαθύπλουτων με περισσότερους από 114.000 δισεκατομμυριούχους από όλον τον κόσμο να έχουν εγκατασταθεί στη Βρετανία στη διάρκεια του περασμένου έτους. Δεύτερος σε προτίμηση προορισμός των μεγιστάνων είναι η Σιγκαπούρη στην οποία εγκαταστάθηκαν πέρυσι 45.000 βαθύπλουτοι και τρίτος οι ΗΠΑ με 42.400 ξένους μεγιστάνες. Οπως επισημαίνει η σχετική έκθεση, καθοριστικός παράγοντας που προσελκύει τους μεγιστάνες του πλούτου σε χώρες όπως η Σιγκαπούρη, η Βρετανία αλλά και στα Αραβικά Εμιράτα είναι η σταδιακή κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου στην Ελβετία που την καθιστά λιγότερο ελκυστική για τον μεγάλο πλούτο.

Σε ό,τι αφορά τις χώρες από τις οποίες φεύγουν οι βαθύπλουτοι, μετά την Κίνα δεύτερη έρχεται η Ινδία, καθώς στη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας την εγκατέλειψαν για να εγκατασταθούν σε άλλη χώρα 43.400 βαθύπλουτοι. Τρίτη έρχεται η Ρωσία από την οποία έχουν φύγει 14.000 πάμπλουτοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή