Σύντομα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρυθμός ανάπτυξης 2,9% στην Τουρκία το 2014

Με ρυθμό 2,9% «έτρεξε» η τουρκική οικονομία το 2014, ξεπερνώντας ελαφρώς τις προβλέψεις των αναλυτών, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση του τουρκικού ΑΕΠ κατά 2,7%, κατά μέσο όρο. Στο τέταρτο τρίμηνο του 2014, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,6% σε ετήσια βάση, έναντι ανόδου 2,4% που ανέμεναν οι αναλυτές. Τα στοιχεία για την ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου αναθεωρήθηκαν σε 1,9% από 1,7%. Εν τω μεταξύ, στο 10,9% αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, από 10,7% που ήταν τον Νοέμβριο του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

Οι κινεζικές τράπεζες υποβαθμίζουν σημαντικά το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους, εκτιμά η Fitch. Σε ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνει την αξιολόγηση «Α+» της πιστοληπτικής ικανότητας της Κίνας, η Fitch επισημαίνει ότι το συνολικό χρέος στην κινεζική οικονομία αυξήθηκε στο 242% του ΑΕΠ στο τέλος του 2014 από 128% στο τέλος του 2008. Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι το χρέος θα αυξηθεί περισσότερο το 2015, διογκώνοντας το συστημικό ρίσκο.

Ανάπτυξη 2,6% στη Βρετανία

To AEΠ της Βρετανίας αυξήθηκε κατά 2,8% το 2014 ξεπερνώντας τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, οι οποίες έκαναν λόγο για άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,6%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη που έχει σημειώσει η βρετανική οικονομία από το 2006. Η Βρετανία σημείωσε το προηγούμενο έτος τη μεγαλύτερη αύξηση στο ΑΕΠ ανάμεσα στις υπόλοιπες επτά μεγάλες οικονομίες (G8). Την ώθηση για την αύξηση του τελευταίου τριμήνου έδωσαν κυρίως οι εξαγωγές. Η συνολική αύξηση του ΑΕΠ αποδίδεται, ωστόσο, στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 0,9% το τελευταίο τρίμηνο.

Εγκρίθηκε δάνειο 1,8 δισ. από Ε.Ε. στην Ουκρανία

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενέκριναν χθες τη χορήγηση δανείου ύψους 1,8 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, για να βοηθήσουν τη χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία. Η απόφαση αυτή ήταν η τελευταία που χρειαζόταν μετά την έγκριση της απόφασης για τη χορήγηση του δανείου την περασμένη εβδομάδα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το δάνειο θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις και θα έχει μέγιστη χρονική διάρκεια αποπληρωμής 15 ετών, ανέφερε ανακοίνωση της Ε.Ε. Για την εκταμίευση του δανείου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επεξεργαστεί με το Κίεβο μία συμφωνία η οποία θα αφορά τον καθορισμό της οικονομικής πολιτικής και των χρηματοοικονομικών συνθηκών, αναφέρει ανακοίνωση της Ε.Ε.

Αύξηση απασχόλησης στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ο ιδιωτικός τομέας στις ΗΠΑ πρόσθεσε 189.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία τoυ ADP που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη.

Το επίπεδο αυτό ήταν αρκετά κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών και το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο του 2014. Οριακά υψηλότερα αναθεωρήθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας του Φεβρουαρίου, στις 214.000 από 212.000 προηγουμένως. Επίσης, υψηλότερα κινήθηκε τον Μάρτιο ο δείκτης που καταγράφει την επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή του Σικάγου, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά πέντε ετών που είχε βρεθεί τον προηγούμενο μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή