Σημάδια ανάκαμψης από την οικονομία της Ευρωζώνης

Σημάδια ανάκαμψης από την οικονομία της Ευρωζώνης

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πλειονότητα των οικονομικών στοιχείων της Ευρωζώνης συνεχίζει να αιφνιδιάζει θετικά, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία σταδιακά ανακάμπτει επωφελούμενη από το ασθενέστερο ευρώ και την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου. Παράλληλα, ο κίνδυνος αποπληθωρισμού φαίνεται ότι απομακρύνεται, ένδειξη των θετικών επιπτώσεων του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε τον Μάρτιο για τέταρτο συνεχή μήνα και βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε σε χαμηλό τριών ετών περίπου, ενώ ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών για τον μεταποιητικό τομέα (ΡΜΙ) αναθεωρήθηκε για τον Μάρτιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών.

Επωφελούμενο από τις εξελίξεις αυτές, το ευρώ κινήθηκε ανοδικά τις τελευταίες ημέρες με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να καταγράφει υψηλό στο 1,0870 περίπου στο τέλος της εβδομάδας. Η αντίστοιχη ισοτιμία ευνοήθηκε επίσης από ανακοινώσεις ασθενών στοιχείων στις ΗΠΑ που δημιούργησαν ανησυχίες για τη διατηρησιμότητα του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους κυρίως λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, του ενισχυμένου δολαρίου και της απεργίας των λιμενεργατών στα λιμάνια της δυτικής ακτής της χώρας. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, η καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο λιγότερο από όσο ανέμενε η αγορά, οι κατασκευαστικές δαπάνες μειώθηκαν απρόσμενα για δεύτερο συνεχή μήνα, ενώ οι νέες θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κατέγραψαν τη μικρότερη μηνιαία αύξηση από τον Ιανουάριο του 2014. Εντούτοις, παρά τη μερική ανάκαμψη των τελευταίων ημερών, η ισοτιμία ευρώ/δολ. κατέγραψε συνολικές απώλειες 11% περίπου το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι μεγαλύτερες σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα των τελευταίων ετών, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι αποκλίνουσες νομισματικές πολιτικές της Fed και της ΕΚΤ συνεχίζουν να επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την εκτίμηση των επενδυτών για την πορεία των συγκεκριμένων νομισμάτων σε βραχυμεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Είναι γεγονός ότι παρά τα πρόσφατα σημάδια βελτίωσης της οικονομίας της Ευρωζώνης θα ήταν πρόωρο να θεωρηθεί ότι η ΕΚΤ ενδεχομένως ολοκληρώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πριν από τον Σεπτέμβριο του 2016 που έχει ανακοινώσει. Στον αντίποδα, σε δηλώσεις στις αρχές της εβδομάδας η επικεφαλής της Fed επανέλαβε την πρόθεση της Τράπεζας να εισέλθει σε πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της τους επόμενους μήνες του έτους, τονίζοντας όμως ότι ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων θα καθοριστεί από την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ.

* Τομέας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή