Αρση περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων στην Κύπρο

Αρση περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων στην Κύπρο

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίρονται πλήρως από τη Μ. Δευτέρα οι περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων από τις τράπεζες της Κύπρου δύο χρόνια μετά την επιβολή τους τον Μάρτιο του 2013, που μαζί με το «κούρεμα» καταθέσεων συνόδευσε το πακέτο στήριξης της νήσου. Την άρση των περιορισμών ανακοίνωσε ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, μαζί με πρόγραμμα έργων συνολικού ύψους 280 εκατ. ευρώ που, όπως τόνισε, θα αντληθούν από το πλεόνασμα ύψους 400 εκατ. ευρώ του 2014.

Ανακοινώνοντας την άρση των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων, που στόχευαν στο να αποτρέψουν μια δραματική εκροή κεφαλαίων από τη νήσο, ο Κύπριος πρόεδρος μίλησε για «την τελική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Υπογράμμισε, επίσης, ότι σηματοδοτεί μια «πορεία οριστικής αναστροφής της χωρίς προηγούμενο κρίσης» και τόνισε πως η Μεγαλόνησος βρίσκεται «σε τροχιά ανάκαμψης και εξόδου από το μνημόνιο». Σε ό,τι αφορά το αναπτυξιακό πρόγραμμα, το μεγαλύτερο μέρος του, ύψους 200 εκατ. ευρώ, προβλέπεται ήδη στον προϋπολογισμό και αφορά μεγάλα περιβαλλοντικά και πολεοδομικά έργα, έργα αποχέτευσης και υποδομών σε εγκαταστάσεις αλλά και έργα αναβάθμισης των οδικών δικτύων.

Σε αυτά προστίθενται νέα έργα αξίας 80 εκατ. ευρώ που αφορούν αναβαθμίσεις νοσοκομείων, ανέγερση νέων κέντρων υγείας και αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων εκπαιδευτηρίων καθώς και έργα για τις τουριστικές υποδομές της νήσου και για τον εξωραϊσμό των αστικών της περιοχών.

Επιταχύνονται, άλλωστε, οι διαδικασίες υλοποίησης της δεύτερης φάσης της πανεπιστημιούπολης, ο προϋπολογισμός της οποίας φθάνει στα 162 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, εργαστηρίων και μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο, ενώ προκηρύσσονται εννέα προγράμματα για την επιδότηση της απασχόλησης, την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας και την κατάρτιση των ανέργων με προβλεπόμενη δαπάνη ύψους 58 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή