Μειώνουν τα υψηλά μπόνους στα στελέχη οι βρετανικές τράπεζες

Μειώνουν τα υψηλά μπόνους στα στελέχη οι βρετανικές τράπεζες

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μείωση των δυσθεώρητων μπόνους στα υψηλόβαθμα στελέχη τους προχώρησαν το περασμένο έτος οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της Βρετανίας, έχοντας δυσφημιστεί από τα βρετανικά ΜΜΕ που τις παρουσίασαν ως αρπακτικά και επέκριναν τις ακρότητές τους, αλλά και σε μια προσπάθεια να αντικρούσουν επιθέσεις και πολιτικές πιέσεις ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.

Σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times επικαλείται τις ετήσιες ανακοινώσεις των Barclays, HSBC, Lloyds Banking Group, Royal Bank of Scotland Standard Chartered και διαπιστώνει ότι συνολικά τα μπόνους στις πέντε μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας μειώθηκαν από περίπου 8,9 δισ. ευρώ το 2013 σε περίπου 7,5 δισ. ευρώ το 2014, καταγράφοντας μείωση κατά μέσον όρο 15%.

Στη μεγαλύτερη μείωση των μπόνους προχώρησε η Barclays που βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία αναδιάρθρωσης μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και περιόρισε το επίπεδο των μπόνους κατά 22% στη διάρκεια του περασμένου έτους. Διατηρεί, ωστόσο, την πρωτιά στο ύψος των μπόνους, καθώς κατέβαλε τουλάχιστον 19.732 ευρώ ανά υπάλληλο. Ακολουθεί η RBS που κατέγραψε ζημίες ύψους 4,8% το περασμένο έτος και δεσμεύθηκε στη βρετανική κυβέρνηση ότι θα περιορίσει το κόστος του μισθολογίου της. Είναι η δεύτερη ανάμεσα στις πέντε μεγάλες ως προς την κλίμακα της μείωσης των μπόνους, καθώς τα περιόρισε κατά 21,46% και είναι προτελευταία πριν από τη Lloyds ως προς το ύψος τους: κατέβαλε μόλις 6.000 ευρώ ανά υπάλληλο.

Τα στοιχεία που φέρνει στο φως η βρετανική εφημερίδα φέρουν επίσης τις πέντε μεγάλες τράπεζες να περιορίζουν σε λιγότερα από 13,7 δισ. ευρώ τις προβλέψεις τους για πρόστιμα και δικαστικά έξοδα. Παράλληλα, το περασμένο έτος οι πέντε μεγάλες τράπεζες της Βρετανίας μείωσαν το προσωπικό τους συνολικά κατά 17.000 άτομα, εκτός από τους υπαλλήλους της TSB θυγατρικής της Lloyds, και της Citizens, θυγατρικής της RBS, που πουλήθηκαν στις ΗΠΑ και δεν καταμετρούνται πλέον στο άθροισμα των υπαλλήλων των βρετανικών τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή