Εκπτώσεις και φθηνό ευρώ τονώνουν την Ευρωζώνη

Εκπτώσεις και φθηνό ευρώ τονώνουν την Ευρωζώνη

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευνοϊκά για την οικονομική πορεία της Ευρωζώνης τον Μάρτιο λειτούργησαν η αποδυνάμωση του ευρώ και οι εκπτώσεις στις τιμές των προϊόντων, τονώνοντας την επιχειρηματική δραστηριότητα. Ειδικότερα, o συνολικός Δείκτης Διευθυντών Προμηθειών της Markit ανήλθε τον προηγούμενο μήνα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 μηνών, ενώ και ο Δείκτης που αφορά τον κλάδο των υπηρεσιών ανήλθε στα υψηλότερα οκταμήνου. Με τις ενδείξεις αυτές φαίνεται πως σταδιακά ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στη Γηραιά Ηπειρο επιταχύνεται. Η Markit προβλέπει μικρή αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο κατά 0,3%.

Παράλληλα, ένα ακόμη θετικό σημάδι ήταν ότι στην Ευρωζώνη ανήλθε σε ρεκόρ 8ετίας ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης Sentix τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007, δηλαδή προτού ξεσπάσει η κρίση, διαμορφώθηκε ο δείκτης στις 20 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο για έκτο μήνα στη σειρά. Οπως αναφέρουν οι Financial Times, οι επενδυτές σήμερα εξακολουθούν να πιστεύουν πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα διοχετεύσει ρευστότητα στις αγορές και θα αποτρέψει την όξυνση του αποπληθωρισμού.

Δραστηριότητα

Ειδικότερα, τον Μάρτιο ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ ανήλθε στις 54 μονάδες έναντι των προβλέψεων για 54,1 μονάδες, αλλά παραμένει σημαντικά υψηλότερος από τις 53,3 μονάδες του Φεβρουαρίου. «Οι δείκτες ΡΜΙ φανερώνουν πως θα υπάρξει περιορισμένη ανάπτυξη της τάξεως του 0,3% το πρώτο τρίμηνο στην Ευρωζώνη», σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής αναλύσεων της Μarkit. «Παρά ταύτα, το σημαντικότερο συμπέρασμα, το οποίο προκύπτει από την εξέταση των στοιχείων, έγκειται στο ότι ο αναπτυξιακός ρυθμός γίνεται πιο γρήγορος».

Αναφορικά με τους κλαδικούς δείκτες, αυτός της παροχής υπηρεσιών στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 54,2 μονάδες. Νωρίτερα, είχε γίνει λόγος για 54,3 μονάδες. Ωστόσο, ο δείκτης των 54,2 μονάδων εξακολουθεί να υπερβαίνει εκείνον των 53,7 μονάδων του Φεβρουαρίου. Οι υπηρεσίες στη Γαλλία είχαν επίδοση 52,4 μονάδων, δηλαδή χαμηλότερη από εκείνη του Φεβρουαρίου στις 53,4 μονάδες. Εντούτοις, παραμένουν σε θετικό έδαφος, δηλαδή άνω του ορίου των 50 μονάδων, καταγράφοντας ανάπτυξη και όχι συρρίκνωση, Αντίστοιχα, και στη Γερμανία ο κλάδος της παροχής υπηρεσιών τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στις 55,4 μονάδες εν συγκρίσει με τις 54,7 μονάδες του Φεβρουαρίου. Η επίδοση του Μαρτίου είναι και η ταχύτερη μέσα στο τελευταίο εξάμηνο. Ο ΡΜΙ των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο ήταν ο υψηλότερος τετραετίας, μαζί όμως και με τον αντίστοιχο του Ιουλίου 2014, σύμφωνα με τον Χάουαρντ Αρτσερ του ινστιτούτου IHS Economics.

Πέραν τούτου, και ο κλαδικός δείκτης της μεταποίησης στην Ευρωζώνη εξακολούθησε να βελτιώνεται. Τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στις 52,2 μονάδες, αγγίζοντας ρεκόρ δεκαμήνου. Στη Γερμανία, τώρα, η μεταποίηση είχε και πάλι αύξηση στις 52,8 μονάδες, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα ενδεκαμήνου. Αντιθέτως, στη Γαλλία, ο κλάδος φανερώνει μια συνεχή συρρίκνωση, αν και ο τελικός δείκτης ΡΜΙ αποδείχθηκε καλύτερος από τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις. Τον Μάρτιο είχε διαμορφωθεί στις 48,8 μονάδες, δηλαδή κινείται κάτω από το όριο των 50 μονάδων και σε αρνητικό πεδίο. Τέλος, στις περιπτώσεις Ιταλίας και Ισπανίας ο κλάδος της μεταποίησης έδειξε να συνεχίζει την επέκταση των δραστηριοτήτων του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή