Νέος γίγαντας στις ταχυμεταφορές

Νέος γίγαντας στις ταχυμεταφορές

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποσκοπώντας στην επέκταση των δραστηριοτήτων του στην Ευρώπη, ο FedEx, o αμερικανικός κολοσσός στις ταχυμεταφορές, εξαγοράζει την ολλανδική ΤΝΤ Express αντί 4,4 δισ. ευρώ. Η τιμή της μετοχής της ΤΝΤ Express ενισχύθηκε κατά 30%, όταν έγινε γνωστή η είδηση αυτή. «Στον κλάδο των ταχυμεταφορών της Γηραιάς ηπείρου γίνεται πόλεμος για την κατάκτηση των μεγαλυτέρων μεριδίων αγοράς, εντείνοντας τις πιέσεις σε όλα τα επίπεδα και οι ανταγωνιζόμενες επιχειρήσεις μειώνουν τις τιμές, προσδοκώντας μεγαλύτερο πελατολόγιο» αναφέρουν σε σχετικό δημοσίευμά τους οι Financial Times. Στην κοινή ανακοίνωση των δύο ομίλων αναφέρεται ότι κατέληξαν σε υπό όρους συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας η FedEx θα καταβάλει 8 ευρώ για κάθε μετοχή της ΤΝΤ, το οποίο σημαίνει προσαύξηση 33% από το κλείσιμο της τιμής της μετοχής την Πέμπτη (τελευταία ημέρα συναλλαγών λόγω καθολικού Πάσχα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από δύο χρόνια και πάλι είχε αποπειραθεί ένας αμερικανικός όμιλος ταχυμεταφορών, αυτός της UPS (United Parcel Service), να εξαγοράσει την ΤΝΤ, αλλά δεν είχε επιτυχή έκβαση η προσπάθειά του. Ο λόγος ήταν ότι οι ευρωπαϊκές αρχές παρεμπόδισαν την ολοκλήρωση της αγοράς λόγω προβλημάτων στη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού. Οπότε, αποκτώντας η FedEx την TNT Express, θα επεκτείνει το δίκτυό της στην Ευρώπη. Η FedEx, σημειωτέον, διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευμάτων του κόσμου.

Στόχος του Φρεντ Σμιθ, διευθύνοντος συμβούλου της FedEx, είναι να τονώσει την κερδοφορία κατά 1,7 δισ. δολάρια με εργαλείο την ενίσχυση της παρουσίας της στην Ευρώπη. Από πλευράς της ΤΝΤ, η εξαγορά της σημαίνει ότι στέφεται με επιτυχία η προσπάθειά της να καταρτίσει είτε στρατηγική ανασυγκρότησης είτε σχέδιο εξόδου από την κρίση, που αντιμετωπίζει, αφότου ναυάγησε η προσέγγισή της από την UPS στις αρχές του 2013.

Βασική ανταγωνίστριά της στην Ευρώπη είναι η Deutsche Post, μέλος του ομίλου της DHL Express. Επί τέσσερα διαδοχικά έτη, η ΤΝΤ εμφανίζει ζημίες, εξ ου και πωλεί δευτερεύοντα περιουσιακά της στοιχεία, ώστε να επικεντρωθεί στις μεταφορές εντός Ευρώπης. Πέρυσι πώλησε τις δραστηριότητες, που είχε στη μόδα, καθώς και μία ζημιογόνο μονάδα της στην Κίνα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή