Με ώρα… Κίνας θα δουλεύουν οι Βρετανοί χρηματιστές

Με ώρα… Κίνας θα δουλεύουν οι Βρετανοί χρηματιστές

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι χρηματιστές στο Λονδίνο θα πρέπει να συνηθίσουν τη διαφορά ώρας με την Κίνα και να βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Σαγκάης αποκτά όλο και μεγαλύτερη επιρροή στις τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων. Στο διάστημα της τελευταίας διετίας, ο όγκος συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Σαγκάης έχει αυξηθεί «επικίνδυνα», εντείνοντας τον ανταγωνισμό με τις αντίστοιχες αγορές στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο που είναι, κατά παράδοση, παγκόσμιοι παίκτες στον καθορισμό των τιμών στα βιομηχανικά μέταλλα.

Δημοσίευμα της Financial Times εστιάζει στην ανερχόμενη ισχύ του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Σαγκάης, καθώς προσθέτει δύο νέα προθεσμιακά συμβόλαια για τη διαπραγμάτευση του νικελίου και του κασσίτερου. Αναμένεται να συμπεριληφθεί αργότερα, φέτος, και η διαπραγμάτευση αργού πετρελαίου.

Προς το παρόν, η ρευστότητα στην αγορά της Σαγκάης ξεπερνά συνολικά την αντίστοιχη του Χρηματιστηρίου Μετάλλων του Λονδίνου (LME) και του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Comex). Σύμφωνα με στοιχεία της Macquaire, ο υψηλότερος όγκος συναλλαγών σε συμβόλαια χαλκού και ψευδάργυρου, σε μηνιαία βάση, σημειώθηκε στη Σαγκάη. Η μεγάλη αύξηση των συναλλαγών οφείλεται, επίσης, στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας στη Σαγκάη και τις νυχτερινές ώρες από τα τέλη του 2013. Ετσι, οι χρηματιστές έχουν τη δυνατότητα να συναλλάσσονται και στη διάρκεια των συνεδριάσεων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Φέτος, η αγορά εμπορευμάτων της Σαγκάης προσείλκυσε την προσοχή του Τύπου από τα μέσα Ιανουαρίου λόγω της ελεύθερης πτώσης της τιμής του χαλκού κάτω από τα 5.500 δολάρια τον τόνο μετά τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για την παγκόσμια ανάπτυξη. Εκτοτε, το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Σαγκάης αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς για την πορεία της τιμής του κόκκινου μετάλλου στις διεθνείς αγορές. Μερίδα αναλυτών τονίζει ότι χρειάζεται ακόμη χρόνος για να αποκτήσει κύρος η συγκεκριμένη αγορά, κυρίως σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στην εκτέλεση των συναλλαγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή