Το Σικάγο αδυνατεί να χρηματοδοτήσει τα σχολεία του

Το Σικάγο αδυνατεί να χρηματοδοτήσει τα σχολεία του

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκεται το εκπαιδευτικό σύστημα του Σικάγου, το τρίτο μεγαλύτερο στη χώρα. Το αρμόδιο όργανο, το Συμβούλιο Εκπαίδευσης Σικάγου, προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες των σχολείων για ανακαίνιση αιθουσών και τοποθέτηση κλιματισμού, διαθέτοντας στην αγορά ομόλογα αξίας συνολικά 296 εκατομμυρίων δολαρίων. Αρχικά επρόκειτο να γίνει δημοπρασία τίτλων 372 εκατ. δολαρίων, η οποία, όμως, καθυστέρησε μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας σε μία βαθμίδα πάνω από τα ομόλογα «σκουπίδια». Δύο ήταν οι οίκοι που αποφάσισαν τον Μάρτιο την υποβάθμιση, αυτός της Moody’s κι εκείνος της Fitch Ratings.

Υπενθυμίζεται πως η πόλη, η οποία και σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρό έλλειμμα στον προϋπολογισμό και τις συντάξεις της, πριν από δύο χρόνια είχε τα ίδια ακριβώς προβλήματα. Τότε αναγκάστηκε να κλείσει πενήντα σχολεία στην επικράτειά της. Προβλέπεται πως το επόμενο οικονομικό έτος θα υπάρχει έλλειμμα στο σύστημα εκπαίδευση της τάξης του 1,1 δισ. δολαρίων, γιατί η χρηματοδότηση των συντάξεων απομυζά πολλούς πόρους του δήμου. Την περασμένη εβδομάδα ο κυβερνήτης της πολιτείας Ιλινόις, Μπρους Ράινερ, όπου βρίσκεται το Σικάγο, ανέφερε πως ίσως χρειαστεί προστασία έναντι πιστωτών, αν και νομικά δεν παρέχεται αυτή η δυνατότητα. Στη σημερινή συνθήκη με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης να διατυπώνουν αρνητικές προοπτικές για το Σικάγο, πιθανώς η περαιτέρω υποβάθμιση των ομολόγων του σε «σκουπίδια» να απομακρύνει τους δυνητικούς επενδυτές. «Υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολλές εκκρεμότητες, όσον αφορά τις προοπτικές του χρέους του Σικάγου» επισημαίνει ο Τζον Μίλερ, επικεφαλής του τμήματος πάγιου εισοδήματος στη Nuveen Asste Management. «Ενδεχομένως να πρέπει να προσελκυσθούν αγοραστές με μία πολύ υψηλότερη απόδοση από ό,τι είχαν οι τίτλοι στην προηγούμενη δημοπρασία.

Η αδυναμία χρηματοδότησης των αναγκών των σχολικών μονάδων της πόλης αποτυπώνουν το συνολικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει, αγωνιζόμενη να αποφύγει την πτώχευση. Οι οφειλές της στο συνταξιοδοτικό της σύστημα ανέρχονται σε 20 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, τα ομόλογα με λήξη τον Δεκέμβριο του 2042 διαπραγματεύονταν τη Δευτέρα με μία μέση απόδοση της τάξης του 5,4%, δηλαδή 2,4 ποσοστιαίες μονάδες άνω της απόδοσης αναφοράς των δημοτικών ομολόγων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε διάστημα τουλάχιστον δύο ετών. Πριν από την υποβάθμιση από τη Moody’s στις 6 Μαρτίου η διαφορά είχε διαμορφωθεί στις 1,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Χρεοκοπία

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο οίκος Moody’s έχει αξιολογήσει το Συμβούλιο Εκπαίδευσης Σικάγου και το έχει τοποθετήσει στη βαθμίδα Baa3, τη χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα. Ο Ραμ Εμάνουελ, δήμαρχος της πόλης, ο οποίος στην ουσία είναι και ο υπεύθυνος της λειτουργίας των σχολείων, διορίζει για το έργο αυτό το Συμβούλιο Εκπαίδευσης. Με δεδομένες τις υποχρεώσεις για κάλυψη συντάξεων και το διογκούμενο έλλειμμα, ο κυβερνήτης της πολιτείας, Μπρους Ράινερ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Ωστόσο, το νομοθετικό πλαίσιο δεν προβλέπει κάτι τέτοιο, αλλά ο κ. Ράινερ είναι από τους πολιτικούς στις ΗΠΑ, που τάσσεται υπέρ της αλλαγής του. Αντιθέτως, ο δήμαρχος του Σικάγου δεν συμμερίζεται τη θέση του. Ισχυρίζεται πως είναι ενδεδειγμένο να επινοηθούν άλλοι τρόποι για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών στον προϋπολογισμό του δήμου. Λόγου χάριν θα μπορούσε να μειωθεί το κόστος των συντάξεων, ενώ η υπαγωγή σε καθεστώς πτώχευσης δεν θεωρείται καν ως μία από τις επιλογές. Οι βουλευτές της τοπικής βουλής του Ιλινόις κατήρτισαν σχετικό νομοσχέδιο, αλλά αυτή τη στιγμή ακόμα βρίσκεται στην αρμόδια επιτροπή και εξετάζεται. Κατά τη Municipal Μarket Analytics, η οποία μελετά την αγορά ομολόγων των τοπικών αρχών, τα «σχολικά ομόλογα» δεν ενέχουν παρά ελάχιστους κινδύνους να μη ρευστοποιηθούν με τη λήξη τους. Τέλος, κατά τον Μπιλ Μπλακ της Invesco, το πιο σοβαρό ζήτημα αυτή τη στιγμή για τον δήμο του Σικάγου είναι ότι δεν έχει εναλλακτική οδό για να ζητήσει βοήθεια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή